Eesti maamehed austavad oma elu, ent pidevale stressile ei löö vastu tervis. Nimetagem kas või Miiaste POÜ endist juhti Uuno Paali ja mullust aasta põllumeest Ilmar Teevetit, kes mõlemad viimase poolteise aasta jooksul insuldi läbi põdesid.

Majandusseis näitab ka seda, et Ilmar Teeveti poolt “Aasta põllumehe” peol välja öeldud lootust – et uue tiitli­omaniku aasta tuleks kergem – pole erilist põhjust jagada. Venemaa on sama jäik kui varem, ja kuigi seakatk on end paar kuud farmidest eemale hoidnud, möllab ta metsas edasi.

Kurb on ka see, et märkimisväärset abi pole kusagilt loota.

Natuke saavad aidata Eesti toidutarbijad. Sellega, et eelistame täiesti selgelt eestimaist toidukraami.

Natuke saavad aidata esindusorganisatsioonid – taluliit, põllumeeste liit ja põllumajandus-kaubanduskoda. Kiidusõnu väärib EPKK tegevus põllumeeste probleemide kajastamisel ning Eesti toidu propageerimisel.

Natuke saab aidata ajakirjandus. Sellega, et sekkume oma sõnaga poliitikasse. Valgustame põllumeeste olukorda. Toome esile põhjused ja võimalused asja parandada. Survestame tööstust, kes kasutab ära seakatku ja madalaid piimahindu, et tuua sisse odavat importtooret ja maksta tootjale minimaalselt.

Sellega, et tunnustame tublisid põllumehi. Maaleht teeb seda juba 15 aastat “Aasta põllumehe” konkursiga, toob esile tublid viljakasvatajad viljelusvõistluses, keskkonnasõbralikku majandamist väärtustab Läänemere-sõbraliku farmi otsimine.

See saab olla meie panus ja missioon, mida kindlasti kanname ka uuel aastal.