Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder selgitab, et selle ettevõtmise käigus tõstetakse esile säravamaid lehekülgi Eesti muusika ajaloost – kuulajaile erilisi emotsionaalseid hetki pakkunud klassikalise muusika salvestisi.

Küsitluses siiani osalenud muusikasõbrad on Tederi sõnul kõige rohkem esile tõstnud Arvo Pärdi ja Veljo Tormise CD-albumeid ja mitmeid valitud teoste kogumikke. Enamik neist on viimase kahe aastakümne jooksul ilmunud heliplaadid.

Klassikaraadio edastab eetris tervik- albumeid tavaliselt väga harva, aga seoses plaadiküsitlusega on praegu kavas iga päev mitu albumitutvustust – kuulsate interpreetide noorpõlveplaadid, Neeme Järvi salvestised Eduard Tubina loomingust, Grammy pälvinud albumid ning mitmekesine valik nüüdismuusikat Klassikaraadio toimetajate soovitusel ja valikul. Klassikaplaadi saatesarja otse-eetris on mängitud ka vinüülplaate.

“Kõige rohkem Klassikaraadio eetris kõlav plaat on kindlasti meie eelmiseks tähtsünnipäevaks ilmunud kogumik “Klassikaraadio 10”, kus on lemmiklood eesti klassikalisest muusikast. Väga populaarsed on Eesti Filharmoonia Kammerkoori albumid, samuti kõlab raadiolaineil iga päev lugusid Georg Otsa antoloogiakogumikult,” räägib Tiia Teder.

“Ootame kuulajate aktiivset osavõttu Eesti klassikaplaadi valimisest!” ärgitab Tiia Teder. “Selleks on Klassikaraadio koduleheküljele loodud spetsiaalne internetikeskkond, kus saab sirvida olemasolevat infot, samuti saab plaate valida, hääletada ja oma valikut jagada suhtlemisvõrgustikes. Kataloog baseerub raamatukogudevahelisel kataloogil ESTER. Eesti klassikaplaadi valimine toimub tihedas koostöös Eesti Rahvusraamatukogu kunstide teabekeskusega.”

Oodatud on muidugi ka kuulajate kirjad Eesti parimate klassikaalbumite nimekirjadega, need tuleks saata aadressil Klassikaraadio, Gonsiori 21, 10147 Tallinn.

“Mõistagi ei saa klassikaplaadi valimist võtta väga sportliku hasardiga, et milline plaat kui kaugele nimekirjas jõuab,” ütleb Tiia Teder. Ta lisab, et kõige tähtsam on ikkagi rõõm muusikast, eriliste hetkede meenutamine ja teistega jagamine, sest muusikaelamused teevad elu ilusaks.