LEELO TUNGAL: “Praegustele lastele mõjuks vist hästi, kui lugemine ära keelata – siis oleks sellel keelatud vilja magusus juures.”

Postimees, 18. juuni 2007

TÕRRE PÕHJAST

Üks laps teeb sinust lapsevanema, kahega saab sinust vahekohtunik.

ROBERT FROST

ABIKS ELULE

Nüüdisajal tuleb last õpetada supitaldrikut enda poole kallutama. Pigem solksutagu suppi endale sülle kui läpaka või tableti peale.

ÕNNE NÕU

TÕSI TAGA

- Püsiklient on kuningas, kes kaua troonil püsib.

- Gurmaanil on alati midagi suupärast käepärast.

- Koalitsioonipartneritel peavad lõuad käima käsikäes.

- Kui tahad kummitust näha, peab vaim valmis olema.

ANDRES ÜLVISTE

INNA VAATLUS

INNA AEG

Partsi suuvooder

No nii, hakkab jälle pihta. Kuni meie helgemad pead Berliinis põllumessil olid, suutis Parts järjekordse fopaaga üles astuda. Palju õnne!

Vandenõupraktikuna ütlen, et Parts sõimas Leedu valitsuse liikmeid j-tähega isenditeks (minu suust seda sõna ei tule – mina neist nii hästi küll ei arva!) sellepärast, et tõmmata turmtuli Elroni pealt ära.

Õigesti tegi, et niimoodi ütles – mis nad siis j…tavad selle Balti raudteega. Ise ütlevad kogu aeg meie kohta, et oleme aeglased ja uimased kui kanad.

Otepääl tuleb veebruari algul saunamaraton. Mina igatahes teen tugevat trenni – kuna praegu on õues jube külm, kütame vanamees Ainiga toad nii soojaks, et võtab higi lahti.

See on muidugi köömes meie põhitrenni kõrval. Nimelt palusime alevinaistega, et kõik saunaomanikud laupäeval kerise kuumaks kütaksid – mutid tulevad trenni tegema. Käisime kõik saunad ükshaaval läbi. Kokku sai neid 18 ja igaühes istusime vähemalt kolm minutit.

Ühes saunas tuli meil naistega jutuks, et ainult ühe saunarätiku kasutamine on väga vale. Tegelikult peaks hügieeni seisukohast olema vähemalt pea-, jala- ja kererätik. Kuna kolme osta ei jaksa, võiks olla trikoloorilaadne rätik. Sinise kohaga kuivatad need kohad, kus veel lootust on; mustaga kõige mustemad; valgega kõige puhtamad kohad. Ootame 24. veebruari.

Olgu veel mainitud, et nagu talvepealinnale kohane, on dopingukütid Otepää saunamaratoni eel juba neil päevil liikvel.

Mina ei karda midagi, võin uhkelt peale lennata – tegin A- ja B-proovi kohe ära. Igaks juhuks tegin ka C-proovi, et pärast poleks kellelgi ütlemist, kuidas ma siis ei mäleta tolmuimeja ostmist või raha laenamist.

Ükspäev ajas vanamees mind vihale. Käis tualetis ja pärast seda (olgugi et tore päev sai kirja pandud), oli selline tuumapommipilv üleval, et anna aru. “Mis mul sellest – mul on ju hea olla,” ütles ta isekalt. Aga ma siis käratasin talle peale nagu Parts leedulastele.

Ja nii saigi meie Parts kuulsaks ka Leedus ning eurovoliniku koht ongi olemas. Säh sulle Ansipit!

KOKSTI

kus läpastab jobu

seal jopastab läbu

A. ITSKOK

MUDA MIHKEL PAJATAB

Uuel aastal pole õnnestunud Leidaga sõnagi vahetada, kuna temal on targemat teha, kui minuga lobiseda.

Tarkus seisab selles, et naisuke on endale muretsenud kõik horoskoobid ja uurib päevad läbi, mida aastal on talle pakkuda.

Vähe sellest – Leida töötab läbi ka need horoskoobid, mis sugulasi ja tuttavaid puudutavad. Kui üks või teine soolapuhuja on kellelegi head aastat ennustanud, õpib Leida selle koha pähe. Põhjaliku uurimistöö eest võiks talle vabalt doktorikraadi anda.

Mõnes mõttes on isegi hea, et Leida neid ennustusi uurib. Tükk aega pole temast käskijat ega keelajat. Saan minagi seni veidi rahulikumalt elada.

Ma ootan oma aega – kui taliolümpia algab. Lugesin lehtedest uudiseid ja jäin murelikuks, et kas mängud ikka toimuvad. Enam ei kuule muud kui üks dopingupruukija teise otsa.

Lõpuks ongi nii, et mängudele pole saata ühtegi tõsist sportlast – patused on kõik. Siis tuleb pidu meie kehakultuurlaste õuel. Mõni võib hea õnne korral isegi esimese 50 sekka tulla.

Luuavarres on juba talve moodi ilmad – natuke lund ja külmakraade. Meil algab kevad alati varem kui mujal Eesti, sest asume künkal ja oleme päikesele lähemal.

Veebruaris peaks Luuvarre põllumehed end voodist välja ajama – siis on aeg kevadkündi alustada. Päikest teilegi!