“Tore asi langes sülle!” hõiskab Hele-Mall Klaassepp. “Kui ma lugejamängu osavõtjaks registreerusin, siis võidu peale nii väga ei mõelnudki, pigem sellele, et mida rohkem sinna oma andmeid saadetakse, seda põnevam on! Vererõhk kõigil üleval!”

Hele-Mall Klaassepp on viimased 35 aastat töötanud Tartu Psühhiaatriakliinikus aednikuna. 1971 lõpetas ta Räpina aianduskooli aiandusagronoomina. Seitse aastat tagasi käis Klaassepp taas kord Räpinas end täiendamas, sedapuhku keskkonnakaitse erialal. “Oleksin ma teadnud, et metsa saan, oleksin võib-olla usinam olnud,” sõnab ta naerdes.
Hele-Mall Klaassepp, Maalehe metsatüki uus omanik on varem võitnud vaid korra – autotäie ilupõõsaid ja -puid. “Aga kus on nüüd – 1,65 hektarit taimi!” rõõmustab aednikuproua.

“Teate, kui see kõne tuli, siis ma ei kahelnud üldse!” meenutab Hele-Mall võiduhetke. “See oli nii veenev ja nii rahulikult räägitud, ja nii rõõmsalt. Algul võttis vaikseks. Aga siis pidin kohe kõigiga jagama seda rõõmu!”

Hektari jagu taimi

Tööl on Klaassepa hallata suur talveaed, polikliiniku peenrad, haigla siseõu ning hooldushaigla esine “igavene suur” peenar.

“Kodus aeda ei ole,” pajatab Hele-Mall, “aga mul on rõdu peal lilled ja rõdu all pojengirida, siis üks väike ribake muru sees kaugemal heki ääres. Maja ees on suur muruplats.”

Praegu on naise kodu korter-elamus, kuid siiski maakohas. “Lapsepõlv on mul maal möödunud, sealsamas, kus ma praegu elan. Need seenelkäimised ja marjalkäimised,” meenutab ta. “Aga kus nüüd – 1,65 hektarit taimi! Võib-olla on seal ka mingisugune kaitsealune liik, mõnes kohas ehk käpalisi. Võib-olla mõni loomakene ka elab seal. ”

Päris minu oma, ma ei anna seda kellelegi! See jääb ikka meie pere reliikviaks.
Hele-Mall Klaassepp

Hele-Mall Klaassepp ütleb, et ta ei tea veel, mis see suur õnn endaga kaasa toob – mis kohustused, ja mis teadmisi ta peab juurde hankima. “See on uus ja põnev väljakutse ühele vanaemale!” räägib Hele-Mall Klaassepp.

Tema kolm last ja nende väikepered ootavad metsa vaatama minemist pikisilmi. “Kogu meie pere on metsameelt,” tõdeb Hele-Mall, lubades, et kui ta noorem poeg merelt töölt kaheks nädalaks koju tuleb, siis lähevadki nad kohe kõik koos seda metsatükki vaatama.

“Eriti meeldib mulle metsas käia siis, kui udu tuleb. Siis mulle meeldib,” sosistab Klaassepp. Mõistagi ei tule selle metsatuka äramüük kõne allagi. “Meie oma, tükike Eestimaad. Päris minu oma, ma ei anna seda kellelegi! See jääb ikka meie pere reliikviaks,” kinnitab Hele-Mall.

Pikaaegne tellija

Maalehte on Klaassepp tellinud kaheksa aastat. See on ka ainuke leht, mis tal käib.

“Seda lehte saad ka siis, kui oled ära väsinud, järgmisel päeval lugeda ja veel laupäeva hommikul kohvi kõrvalegi!” kiitis ta.

Hele-Mall on ka aianduse ja käsitöö nippide tõttu suur Targu Talita austaja. “Seal on nii palju neid väikseid nippe ja just käsitööd ja uusi taimi,” kiidab proua. “Metsalehte hakkan ka nüüd kindlasti rohkem vaatama,” ütleb Klaassepp, lubades ka järgmises lugejamängus kaasa lüüa.

Hele-Mall peab oma metsa sõitma umbes 71 km. Aga asi on seda väärt!