Raadio Kuku peatoimetaja

Kevad möödub koristamise ja korrastamise tähe all eelkõige oma aias ja suvilas. Talvega ikka koguneb asju, mis kevadel tegemist tahavad. Sestap ma organiseeritud talgutel osalenud ei ole. Kevadel ja suvel tuleb naabritega ühes ikka ette ümbruskonna koristamist.

Selline korraldatud talgupäev on iseenesest kiiduväärt ettevõtmine, aga tegelikult võiksid inimesed kogu aeg oma ümbruses ringi käia avatud silmadega ja asjad korras hoida.

Raul Rosenberg

Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees

Olen osalenud mitmetel koristustalgutel, kuid sel aastal talgutest osa võtta ei kavatse.

Kutsutud on küll mitmele poole, kuid toimetan rohkem koduümbruses – lõikan õunapuudel oksi, koristan teekraavist rämpsu jne. Täiendan kevadel ka küttepuude varu kuuris.

Kevad on hea aeg väljas toimetamiseks, sest ei ole tüütuid putukaid kõrva juures pinisemas. Kuna isa ja ema on juba päris eakad, siis tuleb ka nende majapidamisel silma peal hoida ja seal mõningaid töid teha. Hea on tööd teha muidugi koos pereliikmetega – seltsis lõbusam, töö saab ka kiiremini tehtud ja õhtul söögilauas on, mille üle ühiselt arutada.

Malle Järvan

Eesti Maa­viljeluse Instituudi teadur

Oma kodu-, aga ka suvekoduümbrust Muhumaal oleme juba korrastanud. Kuna hoiame need kogu aeg puhtana, siis väga suurt pingutust kevadine suurpuhastus ei nõua, põhiliselt on tegu muru rehitsemisega ja püsilillede-põõsaste korrastamisega.

Olen ise kasvanud sellises peres, kus midagi ülearust kunagi vedelema ei jäetud. Nägin, kuidas nii vanemad kui ka vanavanemad leidsid mittevajalikele asjadele rakenduse või sobiva koha. Metsa alla ei viidud midagi ülearust, põlev materjal leidis koha lõkkeplatsil, biolagunevate köögi- ja aiajäätmetega täideti oma maa piirides vanu kraavikohti, lohkusid jne. Samasugust loodushoidlikku suhtumist olen ka oma lastes täheldanud.

Suurtest üleriigilistest koristusaktsioonidest ma osa ei võta. Kahju on vaadata, kui koolilapsed on saadetud maanteeääri koristama sodist, mida teised on sinna hoolimatusest loopinud.

Martin Repinski

kitsekasvataja ja ärimees

Sel laupäeval osalen koristustalgutel “Teeme ära!”. Koos oma sõpradega tegutseme Tallinnas loomade varjupaigas. Esimene kevadine suurpuhastus on tegelikult juba tehtud, kuid lõplikud koristustalgud on planeeritud 10. maiks. Sellest võtan osa koos sõpradega, aga kõrvale ei jää ka pereliikmed, varjupaigatöötajad, kuid oodatud on kõik huvilised. Plaan on mitte ainult koristada, vaid ka lilli istutada, värvida ning natuke tegelda maastikukujundusega.

Sel laupäeval on igal pool väga palju üritusi, kahjuks ise kõikjale ei jõuagi. Aga kümnendal plaanime pärast koristamist korraldada kõikidele abilistele õhtul ühe korraliku peo, kus saab liha grillida ning tantsida. Kel huvi, võib hobustega ratsutamas käia.