Saunas leili võtmine on hea lõõgastusvahend, sestap püüan seda nii regulaarselt teha kui võimalik. Endal mul sauna ei ole, aga naabrid on lahked ning nende saunalava mõnusa leiliga. Tavaliselt kütavad nad sauna laupäeviti, ikka puudega nagu muiste. Laval higistades on hea mõttes nädalast kokkuvõtteid ja pühapäevaseks puhkepäevaks ettevalmistusi teha. Puhkavad mõlemad, nii hing kui ihu.

Suvel on leil eriti hea siis, kui kerisele saab visata vett, milles on leotatud piparmündivarsi. Toob nii hea une, et külgegi ei jaksa öösel keerata. Sada korda parem kui unerohi.

Igapäevaseks ihuharimiseks sobivad kenasti ka vann ja dušš, aga tõelise laupäevatunde annab ikkagi ainult saun.

ARVI KRIIS
pensionär

Igal laupäeval käin Erra vallasaunas. Seal ootavad ees väga hea leil, teada-tuntud saunalised, kena saunanaine. Ka hind on soodne. Näiteks Kiviõlis maksab pensionäri saunapilet kolm eurot. Erra saunas on ka parem lava. Külmal ajal on mõnus sauna eesruumis istuda – ahi köeb ja puud praksuvad.

Lisaks sellele asub saun väga ilusas kohas, kõrval vuliseb Koljala jõgi. Jõgi nii puhas ei ole, et soodsa ilmaga end seal pärast leili jahutada, aga meeleolu mõjutab küll.

Sauna sõidan koos naisega. Kuni naine saunamõnusid naudib, istun mina autos ja kuulan muusikat. Meil on kokkulepe, et umbes pool tundi enne seda, kui algab meeste aeg ja teised naised on saunast välja tulnud, lähen mina sisse ja pesen oma naise selja puhtaks.

Omal ajal oli väga hea kahe kerisega saun Püssis. Üheksakümnendate alguses saun erastati ja pärast seda läks kõik allamäge. Nüüd see maja kahjuks lihtsalt laguneb.

LEILI MIHKELSON
metsablogi pidaja

Mina käin oma kodusaunas, mis kunagi sai kõrvalhoonesse ehitatud. See on täiesti tavaline maasaun, kus saab laval istuda ja korralikult leili võtta.

Suvel käin kaks korda nädalas, ülejäänud ajal korra nädalas. Elamises on ka dušš, kuid seda ma tõsiseks pesemiseks ei nimetaks. Kui ikka tahad ihu puhtaks saada, siis aitab leilivõtmine kõige paremini.

Olen käinud ka Vändra ühissaunas, see ei jää mu kodust eriti kaugele. Aga viimati kasutasin seda võimalust vast 40 aastat tagasi, kui kodusaun ei olnud veel valmis.

PEETER HUSSAR
ettevõtja ja loodusemees

Käin naabrimehe, õigemini hea tuttava juures saunas. Tal on korralik käsitsi tahutud palkidest saun. Kuna praegu elan ise korteris, siis on meie vahemaa 10 km. Edaspidi see asjaolu muutub, saan talle lähemale.

Kuus-seitse aastat tagasi oli mul saun, igal laupäeval kütsin selle kuumaks. Soomlastelt õppisin ära, et pole ju mingit kohustust just laupäeviti sauna kütta. Seda tuleb teha siis, kui tunned, et tahad end pesta või et on saunameeleolu peale tulnud.

Nüüd siis käingi saunas ebaregulaarselt, siis kui naabrimees helistab ja küsib: “Kas sauna tahad?” Tavaliselt lisab veel, et käi poest ka läbi ja võta paar õlut kaasa. No miks ma ei võta, kui teine on vaeva näinud.

Abikaasa käib Rakveres aeroobikatrennis, seal saab ta pärast ka saunamõnusid nautida, nii et tema võtab sauna mõnikord isegi kaks korda nädalas. Kadrinas tegutseb saunaklubi, see jääb aga minust umbes 30 km kaugusele, nii et sinna pole ma veel jõudnud.