Järgmisel õhtul läksin Prismast läbi, sest mulle meenus, et alati enne mingeid rahvusvahelisi tähtpäevi on poe vahekäigud täis kaste, kust võib leida vastava tähtpäeva temaatilist kaupa. Prisma vahekäigud olid kastidest puhtad, iseenesest oli mul selle üle hea meel, sai rahulikult käia, aga kurb oli, et rahvuslikke suveniire pakuti vaid ühe leti juures. Seal oli kolmevärviline küünal, mõned lipukesed, paar rahvusmustriga kuumaalust ja kikilipsud. Ah jaa, viimane pakk rukkililledega salvrätte oli ka, need ma panin kohe korvi.

Ma olen pehmelt öeldes natukene üllatunud, valentinipäeva eel tahab südamekeste ja punaste asjakeste laviin mind lämmatada, halloweeni ajal on kõik kohad koledaid kõrvitsalaadseid suveniire täis ja nüüd, mil Eesti saab 95 aastaseks, ei paku poed mulle praktiliselt mitte midagi.

Ma tean, et on olemas igasuguseid etno-suveniire, rahvariidetriipudega laudlinu, padjakatteid, pajalappe, T-särke, aga miks ei pakuta neid mulle vabariigi sünnipäeva eel kodupoes ilusasti ja suurelt eksponeerituna? Ja ärge tulge mulle ütlema, et nõudlust ei ole, ma ei tahaks uskuda, et inimesed nõuaksid poest halloweeni-nänni, kui seda neile pähe ei määritaks.

Hea lugeja, kas sinu kodupoes on müügil Eesti sünnipäeva suveniire?