Töötan põhiliselt Jõgevamaal ja üldiselt on meie kandis küttekolded korras – muidugi nendes kohtades, kus mina käin. Olen seda tööd nii kaua teinud, et mul on välja kujunenud oma kliendid. Need, kellel küttekolle või korsten on väga katki, need ei kutsugi korstnapühkijat.

Paljud siiski paluvad nende parandamisel ka abi. Mina saan oma klientidega väga hästi läbi ning aitan neid hea nõu ja jõuga nii palju, kui suudan.

Palju on selliseid korstnaid, mis otsast lagunenud, aga inimesed lasevad need kohe korda teha, kui olen selle kohta märkuse teinud. Tänapäeva silikaattellis laguneb paari aastaga ära, seepärast on minu soovitus, et sellest kivist pole mõtet korstnaotsa teha.

Töös on ette tulnud ka väga ohtlikke olukordi, aga omanikuga koos oleme alati leidnud lahenduse.

Heiti Pavlov, korstnapühkija

Üldiselt on inimesed ikka väga koostöövalmid, sest kõik tahavad, et oma majapidamises ei oleks tuleohtu.

Olen korstnapühkijana töötanud pisut üle aasta ja pole selles ametis pidanud õnneks pettuma.

Kui varem pikki aastaid teenindasin linnades ja maakondades suuri ja väiksemaid firmasid ning nägin nende siseelu, siis nüüd näen inimeste kodust eluolu.

Eks neid küttekoldeid ole igasuguseid ette tulnud, ka selliseid, mis üsna käest ära. Põhiline probleem on olnud korstnad. Väljaõppinud pottsepana ei pea ma paljuks võtta ka kiirel ajal kaasa lõikur ning kellu, et aidata kolded korda teha. Igaks juhuks on alati kivihunnik ja segukott kaasas.

Korstna kiire lagunemise põhjuseks on ebaregulaarne kütmine, märgade puudega kütmine (köetakse, millega juhtub, sest muuks ei jätku raha). Mõni kütab poolkinnise siibriga, mida ei tohiks teha, sest see tekitab ohtlikku pigi.

Ühesõnaga – varuge aegsasti puid ja kütmise ajal olge ikka kodus.

Illar Schneider, korstnapühkija

Küttekolded ja korstnad peavad loomulikult olema korras, et õnnetust ei juhtuks. Minu töökogemus on näidanud, et ideaalse seisuni ei jõua vist kunagi. Kõige ohtlikum on lagunenud korstnaots.

Kui minu klientide korstnaotsad lagunevad, siis juhin kindlasti sellele tähelepanu, lepin kliendiga kokku, tellin pottsepa ja lasen korstna korda teha.

Õnneks enamasti jäävad omanikud minuga nõusse. Kui on valida, kas maksta pottsepale või riskida sellega, et elamine võib ühel hetkel maha põleda, tuleb õige otsus suurema vaevata.

Tänavu on kliente juurde tulnud, sest päris paljudel on saanud täis viis aastat sellest, kui korstnapühkija viimati käis puhastamas ja üle vaatamas.