laulja

Mina peaaegu et ei kasutagi väiksemaid teid, pole lihtsalt vajadust olnud. Elan Tallinna–Haapsalu maantee ääres ning põhiliselt sõidan seda marsruuti. Samas tean, et väga paljud meie väiketeed ei ole korralikult hooldatud, ka need, millel kruusakate peal.

Minu meelest on väiketeede põhiline mure selles, et teel lastakse väga ebatasaseks muutuda, kuigi võiks regulaarselt teesahaga üle käia. Kõik ei sõida ju ainult Tallinna–Tartu maanteed pidi.

Elo Raspel

keskkonnahariduse spetsialist

Ma sõidan päris palju ringi. Minu meelest on üks suur probleem viitade puudumine väiketeede ääres. Kui paika hästi ei tunne ja täpselt ei tea,
mis suunas liikuda, peab alati kaart abiks olema. Kasutan kaarti hea meelega, sest parem kulutada pisut aega sõidusuuna uurimisele, kui et mõttetult umbropsu seigelda ja lisakilomeetreid maha sõita. Mina olen Järvamaal väiketeedel liiklemisega kõige rohkem jänni jäänud.

Teede olukorraga võib peaaegu et rahule jääda. Tavaliselt väldin väiketeid siis, kui on lumesulamise aeg ning kui ei saa kindel olla, kas ikka läbi ka pääseb.
Tolmused teed mind eriti ei häiri, kui just ei pea teise auto taga sõitma.

Aga väiketeed võiksid kohalike elanike heaolu pärast ikka enam-vähem sõidetavad olla. Kusjuures ma ei arva, et peaksime kõik oma teed asfaldiga katma.

Mart Timmi

Jaagumäe talu peremees

Üldjuhul on need teed üsna hästi sõidetavad, suureks nurinaks küll põhjust pole. Kõige keerulisem on ehk nendel sõita siis, kui kätte on jõudnud lumesulamise aeg.

Ehkki ma ise pole küll kunagi kinni jäänud, ka pole pidanud kedagi lumesupist välja vedama. Ohtlikud on need teelõigud veel siis, kui pole tehtud libedatõrjet või pole neid lumest puhtaks lükatud. Sellegipoolest hindan meie teid heaks, sest olen näinud ka Läti ja Ukraina omasid, mis ei kannata üldse kriitikat.

Minu meelest oleme me teede kvaliteedi osas Soomest küll natuke tagapool, aga mitte nii hullusti, et peaksime väga häbenema. Eks Eesti ja Soome teede aluspinnas on ka väga erinev.

Aarne Valmis

muusikaärimees

Mul on nii hea auto, et see veab igasugusel teel. Libeduse tõttu olen küll korra pidanud teelt välja põllule sõitma, aga seda ilmselt pigem valesti valitud sõidutehnika tõttu. Igatahes pole ma kunagi ühelgi, ka kõige väiksemal teel lumerohkuse tõttu või muul põhjusel toppama jäänud. Kõige keerulisem ongi hoida väikesi teid sõidetavana tuisusel talvel.

Ma ei arva, et peaksime kõik, ka väiksed teed asfaldiga katma, pigem peaks teehooldus olema selles mõttes korralik, et pinnakatet ei lastaks vakku ega auguliseks sõita.

Alevist läbi viivad teed võiksid enamasti asfaldi all olla, sest siis ei keerutaks sõiduvahendid tolmu üles.