Linnastumine pole halb, küsimus on pigem asjaolus, et selle tulemusena jääks püsima tasakaal, sealhulgas sooline tasakaal.

Hetkel on Eestis linnas naisi üle ja mehi puudu. Maal on seis vastupidi. Lahendus ei peaks loomulikult olema ainult ühesuunaline. Naised võivad ka maale kolida, kuid sobivate töökohtade puuduse ning arenguvõimaluste piiratuse tõttu on see ebatõenäolisem. Seega tuleb sundida ja motiveerida Eesti mehi võtma elu tõsisemalt – väljakutsena.

Istub nurgas ja norutab

Eesti mehe identiteet on aga kannatada saanud, tema enesepilt on tõenäoliselt kehvem, kui võiks olla. Talle tundub, et keegi teda ei kaitse, vaid kõik on tema vastu. Sellepärast Eesti mees istub piltlikult öeldes nurgas ja norutab. Retooriliselt küsides: miks Eesti mees ei ela kirega, miks ta on keskmiselt palju ambitsioonitum kui Eesti naine? Miks ta ei taha saavutada ja seetõttu ei saavutagi 35. eluaastaks midagi rohkemat kui ema rahakoti peal hinge sees hoidmise?

Tuleks aidata tal ennast uuesti leida. Linnas on minu meelest selleks praegu paremad võimalused kui maal.

Maal valitseb tõeline pruudipõud, kurdetakse. Kuid miks te, poissmehed, siis midagi ette ei võta? Lahendus on ju siinsamas – näiteks Tallinna kesklinnas elab 24 301 meest ja 28 519 naist ehk 1,17 naist mehe kohta!

Omavalitsuste jätkusuutlikkus sõltub aga eelkõige järelkasvust ning seejärel järelkasvust, kes jääb konkreetsesse linna või valda elama ka pärast täis-
ealiseks saamist. See, et suur osa inimesi sünnikodust edasi lendab, ei ole traagiline. Nad ei kaota ju niisama lihtsalt sidet kodukohaga.

Jõuga kedagi kohapeal hoida ei saa. Ning elu on näidanud, et nutikamad ja virgemad maanoored kogunevad siiski linnadesse, kus on lihtsalt suuremad võimalused, või lahkuvad üldse välismaale. Rohkem on nende hulgas naisi. “Seanahavedajad” ei liigutaks ennast parem üldse – ning jäävad pigem sinna, kus nad on. Või kui kuskil saab veel lihtsamalt hakkama, kolivadki sinna – näiteks maale.

Küll tööd leidub

Tallinlasena arvan aga, et vastukaaluks Misso valla ettevõtja Tiit Niilo üleskutsele “Maale elama!” on omal kohal ka kutse “Linna elama!”. Näiteks Tallinna kesklinn vajaks kohe 4218 meest (eri vanuses), et luua linnaosas sooline tasakaal ja muuta seeläbi linna sotsiaalne keskkond tervemaks. Tasuta elamispinda ehk pakkuda ei ole, aga transporti küll. Ja töökohti leiab kindlasti ka. Palgad on maa omadega võrreldes päris head.