Veneveres on hea elada, sest meil on vaikne ja looduskaunis keskkond ning aktiivne seltsielu ja kokkuhoidev külakogukond. Just sellist küla me oleme tahtnud. Oma küla näo oleme me ise kujundanud, enda eest seistes ja võimalusi otsides.

Mis Veneveres siis on, et siin elada?

Meil jätkub tegemisi nii noortele kui ka vanadele. Võimalus on käia jõusaalis, nautida reedeõhtuseid saunamõnusid, osaleda näite- ja käsitööringis. 

Noortel on võimalus osa võtta traditsioonilistest võistlustest: piljarditurniir, kolmevõistlus (male, lauatennis, noolevise), suvine kolmevõistlus (ratas, korvpalli vabavisked, kanuu). 

Neile, kes armastavad oma teadmisi kontrollida, oleme korraldanud neli aastat Venevere mälumängusarja. 

Korralikult remonditud ruumides on väga hea korraldada nii enda kui ka pere tähtpäevi, pimedatel talveõhtutel aga mängida soojas seltsimajas piljardit, lauatennist või malet. 

Meil on sõbralikud ja rahvarohked peod, kus osalejaid käib paljudest Eestimaa paikadest. Tavapäraselt võtame uue aasta koos vastu, korraldame kirjandusõhtuid, matku ja palju muud. 

Oluline on olla ise aktiivne. Venevere rahvas seda on.

RIINA PALUOJA,. 
Lustivere küla Jõgevamaal

Siin, Eestimaa keskpaigas, nii Lustivere, Sulustvere, Kaavere, Pudivere, Tõrenurme, Neanurme kui ka Kalikülas on hea elada. Esiteks sellepärast, et siin on mõnus ja turvaline kasvatada järeltulevat põlve. 

Teine põhjus on kindlasti selles, et siinsetes külades pole lagunenud maju ega korterelamutes tühje aknaauke. 

Meie külas on olemas kõik vajalik: põhikool, lasteaed, raamatukogu, postipunkt, kauplus. Vaba aja veetmiseks on laste mänguväljak, kelgumägi, täismõõtmetega staadion, ranna-
volleplats. 

Lustivere küla südames on arhitektuuriliselt kaunis mõis, kus hetkel asub hooldekodu. Siinsamas on ka äsja seest renoveeritud kultuurimaja ja vaba-
õhulava. 

Terve aasta käib kultuuritemplis vilgas kultuurielu. Kõik seitse küla on omavahel ühendatud kiirteede võrgustikuga, mida meelsasti kasutavad siinsed tervisesportlased jooksmiseks, jalgrattasõiduks, kepikõnniks.

Siinse külaelu säilitamiseks ja arendamiseks loodi 2003. aastal Lustivere Külaselts, kuhu on koondunud 58 aktiivset elanikku.

KAJA JUULIK, 
Karala küla Saaremaal

Karala küla Saaremaal on Eesti rahva selle aasta lemmikküla, valitud ETV "Terevisiooni"-saate hääletusel. 

Meie külas on hea elada, sest siin on puhas loodus, toredad aktiivsed inimesed, meri, mis annab leivakõrvase. 

Meil tegeldakse kogu aasta huvitavate asjadega. Oleme ehitanud kilomeetrite viisi kiviaedu, korrastanud sadamat ja sättinud külamaja, suhtleme sõpruskülaga Prantsusmaal. Meil on oma küla õnneraha, lipp ja vapp. 

Peame omanäolisi üritusi nagu Karala odagala ja Mõõkkala jooks.

Külaelu meil on kui muinasjutt.