ANNE PALUVER
näitleja

Sel aastal pole ma veel metsa jõudnud, aga tahan kindlasti minna. Kõige paremini saab seeneaasta kohta teada turult — kui vene tädid seal seeni müüvad, on seeni metsas palju ja tänavu just nii ongi.

Kõige rohkem meeldivad mulle kukeseened ja puravikud. Vanasti, kui lapsed väikesed olid, sai neid seeni hullupööra sissegi tehtud, aga nüüd lähevad seened kohe pannile — küll makaronide, küll kartulitega.

Hea sõbratar õpetas mulle, kuidas kitsemampleid võiga praadida — vaat see toit viib lausa keele alla.

MARE RAID
Otepää Turismi-infokeskuse juhataja

Mina armastan seenel käia turul. Metsas lõõgastumine on küll imeline, aga käed-jalad on nii tööd täis, et pole aega sinna minna.

Pealegi on mul taksikoer, kes hakkab kodus nutma, kui ma ära lähen, aga metsa teda kaasa võtta ka ei saa.

Turistidel soovitame küll metsa minna — kellel hea nina, leiab siitkandist palju seeni. Näiteks puravikke olevat tänavu päris palju. Metsas olevates puhkekohtades saab seened kohe ka toiduks või hoidiseks teha, ei pea korviga koju vedamagi.

LEILI MIHKELSON
metsaomanik

Mulle meeldivad seened väga ja tänavu olen kolm korda metsas käinud. Liivasemast männikust korjasin kukeseeni ja pilvikuid, mujalt kivi- ja haavapuravikke, kuuse- ja haavariisikaid.

Oma metsa võiseente kasvukohad on mul veel üle vaatamata, sinna vaja kindlasti minna. Haavapuravikke on tohutult, tikuvad juba metsast välja teerajale — see tähendab, et metsas on neid väga palju.

Kunagi tassisin seeni meeletult koju, aga nüüd pole enam eriti nende sööjaid. Pealegi tuleb endale aru anda, et kaks suurt korvitäit tähendab ka seda, et terve õhtu on tööd täis. Seente korjamine võib minu jaoks küll lausa hasardiks muutuda, aga tegelikult ei ole ju kõiki söögi-seeni, mis ette satuvad, vaja endale korvi panna.

Aga natuke ma ikka soolan seeni sisse, teen nendest seenepirukaid.

KADRI KONT-KONTSON
mahepoe omanik

Olen tänavu seenel käinud küll, Läänemaal. Õigemini mina korjasin mustikaid, aga õde sai puravikest, võiseentest ja männiriisikatest korvi täis. Rohkem ma sel aastal vist metsa enam ei jõua.

Armastan seeni väga, näiteks marineeritult, ja kukeseenekastet teen ka. Eks hea maitse pärast seeni ju süüaksegi.

LIIA SOOÄÄR
Kaarma valla talupidaja

Mina ei ole üldse seenesõber. Ka minu vanemad ei olnud seentest vaimustuses, ema koguni hoiatas meid nende eest. Ta tõi mererannast hoopis suure vankritäie silku ja soolas neid kõrge tünni jagu, neid me siis sõime talv läbi.

Kui mulle kuskil mõnda seenetoitu pakutakse, siis ma ikka söön selle ära. Kukeseentest saab ju kena kastme. Aga oma aega ma seente korjamisele küll ei kuluta — talus on palju muudki teha. Meie peres pole keegi eriti seeneusku.