ettevõtja

Mina ei lähe mingil juhul maale. Mulle meeldib linnas inimeste seas elada. Olen saanud maaelu maitsta nii palju, et sellest jätkuks vähemalt kolmeks eluks.

KAILEEN MÄGI

saatejuht

Minu meelest pole selline küsimus isegi põhjendatud. Eesti on nii väike, inimesed liiguvad tihti maa ja linna vahel niikuinii.

Isegi emotsionaalselt segunevad maa- ja linnaelu sageli, sest tööl käiakse näiteks linnas, aga elatakse maal või käiakse nädalavahetustel ja puhkusehetkedel maal.

Nii et ei ole ju eriti vahet, kus tegelikult elada.

Ma mõistan küll, et inimestel tuleb ette hetki, kui kõigest on saanud villand, tõstetakse käed üles ning karjatatakse: “Lähen ära maale!”

Jah, seal on ehk rohkem vaikust kui linnas, aga ka linnal on omad võlud.

Mina igatahes ei tee enda jaoks erilist vahet, kus ma elan, sest tegelikult elangi mõnikord linnas ja mõnikord maal. Kui tahan, sõidan Hiiumaale ja naudin seal olekut. Kui tahan, olen Tallinnas, seda aega naudin samuti.

Töö pärast ma nii väga ei muretseks, usun, et tugeva tahtmise juures leiaks tööd ka maal elades.


JÜRI KUUSKEMAA

kunstiajaloolane

Mul on olnud rõõm elada Tallinna vanalinnas 25 aastat. Tunnen end seal kui kala vees.

Olen alati imestan nende inimeste üle, kes ütlevad, et vanalinn on ju nii kivine. Võin vastu vaielda: isegi Pikal tänaval näen aknast puuvõra ja Sulevimäel kuulen linnulaulu.

Nüüd on meil abikaasaga selline lugu, et lapsed on pesast välja lennanud, praegune korter on meile liiga suureks jäänud, peame mõtlema, kuidas säästlikumalt toime tulla ja on tekkinud mõte vahetada korter väiksema vastu.

Praktilistel kaalutlustel, sest kommunaalkulud on tõusnud hämmastavalt kõrgele.

Aga mul on raske kujutada oma elu ette väljaspool vanalinna.

Vanemas eas olen hakanud siiski tundma, et linn tekitab stressi, seetõttu on hea üks päev nädalas vaiksemas kohas olla. Meil on elamine ka Haapsalus, mis on meie pesapaik nädalavahetustel ja kus saab aiapidamisega tegelda.

Kui pensionile jään, viin sinna suurema osa oma kultuurikihist ja kirjutan veel mõne raamatu.

Seal on selleks paremad tingimused, sest mis seal salata, Tallinna vanalinnas tuleb ikka ette purjus inimeste lällamist.

EGON NUTER

näitleja

Linnast maale kolimine oleks väga suur elumuutus. Lahendada oleks vaja ju väga oluline probleem: mis saab tööga?

Kohe tekib päevakorda küsimus, kas peaks äkki elukutset vahetama.

Olen oma elus olnud poolenisti maainimene. Nautinud maaelu suurimat mõnu – vaikust ja rahu.

Aga töö on nõudnud oma osa.

Isegi kui otsustaksin selle kasuks, et hakkan maal oma rida ajama, näiteks põllupidajaks ja midagi tootma, nõuaks see suuri investeeringuid. Kust võtta selleks raha?

Minu tutvusringkonnas on muidugi inimesi, kes on läinud maale elama ja suutnud kenasti hakkama saada. Müts maha, kes seda on suutnud!