Püha tööaeg

“Sularaha on Saksamaal endiselt kuningas, kuna kaardimaksetega kaasnevad lisakulud ning seepärast püütakse neid igal võimalikul juhul vältida,” selgitas mulle Hamburgis juba kaheksa aastat pagariäri-kohvikut pidanud eestlanna Triinu.

Ta lisas, et temagi asutuses plastraha vastu ei võeta. Rääkisime Triinuga ka sellest, kuidas Saksamaal valitsusega suheldakse: ikka ise kohale ilmudes ja pabereid täites. “Vanamoeline bürokraatia on meil korralik,” nentis ta.

Asjaajamise muudab veelgi raskemaks see, et kodanikke võetakse vastu vaid teatud päevadel ja piiratud tundidel, seega alati tuleb end töölt ära paluda, mis Saksamaal ei ole aga kombeks.

“Tööaeg on siin vaid töötegemise aeg, siis ei räägita ka mobiiliga ega aeta kõrvalisi asju,” ütles Triinu, kelle arvates Eestis sahmerdatakse tööl olles kõige muuga hulga rohkem. Aga vähemalt valitsuse või pankadega suhtlemiseks ei pea ise kusagile kohale minema. Ja kuna see tundub siin niivõrd enesestmõistetav, ei saagi ehk aru, kui suur aja- ja närvikulu võit see on.

Seda märkis ka Saksa logistikafirma Kuehne + Nagel üks juhte Martin Kolbe, kellega Hamburgis kohtusin. Kuehne + Nagel tõi osa oma infotehnoloogia osakonnast Eestisse. Äsjastel ettevõtlusauhindade jagamisel pälvis K + Ni Eesti haru
EASilt aasta ettevõtte tiitli!

Kolbe sõnul vaatab ta Eestis käies meie e-lahendusi kohati kadedusega.

Eesti eeskujuks

Selle nädala “Välisilmas” rääkis Prantsuse IT-minister Tarmo Maibergile, et ka seal riigis vaadatakse Eestit kui eeskuju, sest ID-kaarte ja elektroonilist allkirja prantslastel veel ei ole.

USAs on küll inimestel võimudega suhtlemisel internetiga mõnes vallas võimalik asju kiiremini ajada kui varem, ent mõne kuu eest olin üllatunud, kui üks New Yorgi pank mulle teatas, et interneti vahendusel ei ole Ameerikas veel võimalik oma raha pangast panka liigutada – ehk millalgi tulevikus, arvas teller.

Nii et meil on, mille üle heameelt tunda. Kuigi kõige ohtlikum oleks juba saavutatu otsas loorberitele puhkama jääda, sest tehnoloogia areneb pidevalt, ja need, kes praegu uusi lahendusi kasutusele võtavad, astuvad meiega võrreldes juba homsesse päeva.