Siit leiab vaikust ja rahu

"Ma lihtsalt ei kujuta oma suve Eestita ette," rääkis mulle Kärt Ulman, New Yorgi eesti ajalehe Vaba Eesti Sõna toimetaja. Küsisin, mida ta siin kõige enam väärtustab. "Tühjust. Seda, et siin ei ole palju inimesi. Siin on vabadus, siin on vaikus, võimalus segamatult üksi ja oma lähedastega olla. Inimeste vähesus on tõesti Eesti kõige suurem pluss." 

Kärt lisab, et isegi Tallinnas, mida Eestis endas peetakse ju kiire tempoga ja rahvarohkeks linnaks, valitseb New Yorgiga võrreldes lausa vaikelu. Ja see üksiolemise vajadus on tema jaoks üha tähtsamaks muutunud. 

Sellest, et suveks Eestisse tulek pakub ennekõike võimalust muu elu ja ilma eest ära põgenemiseks, räägivad teisedki. 

"Ükskõik kuskohas maailmas ma perega ei elaks, tean alati, et meie pere suvekodu on Saaremaal ja siia me igal aastal ka mitmeks nädalaks tuleme," rääkis New Yorgis elav tuttav, keda mehe töö on viinud mitmesse riiki. "Õnneks on (mobiili)levi meie maja kandis päris auklik. See annab hea võimaluse öelda, et meid lihtsalt ei saagi meili ega mobiiliga kätte. Ma näen üha enam, et vaid nii võib tegelikult end korralikult välja puhata."

Ameerikas töötav eestlanna, kellega Tartu bussijaamas kokku sattusin, kurtis aga, et kuigi unistab terve aasta sellest, et saaks suvel Eestisse tulles aja maha võtta, tähendavad siin veedetud nädalad tegelikult tohutut rabelemist, sest kiirkorras tuleb ära näha kõik pereliikmed, sõbrad, tuttavad, ja laadida patareisid tugeva kultuuriannusega, milleks tänu suvisele üritustekarussellile on palju võimalusi. "Ameerikas ma ei käi vist terve aasta jooksul nii palju igasugustel üritustel kui siin mõne nädalaga," ütles ta.

Olen ise suvesaadet tehes korduvalt mõelnud just sellele, et kuidas kõigile neile suveüritustele publikut jagub, ja maksevõimelist publikut, sest piletid on kohati ju päris soolase hinnaga. Ning jõudnud järeldusele, et kindlasti toetavad suvekultuuri tugevalt ka välismaalt koju tulnud, kelle rahakott kohalike omast paksem. 

Uks jäetakse lahti

Huvitav oleks tegelikult Eestis uurida, milliste summadega õlitavad majandust tuhanded siit läinud, kes suvel kodus käimas. 

Suveks koju tagasi tulemine näitab sedagi, et ammugi enam ei lööda minnes ust selja taga pauguga kinni. Uks on lahti ja minnakse teadmisega, et alati on võimalik tagasi tulla. Hulk tuttavaid, kes mujal elanud juba aastakümneid, ongi tunnistanud, et võõrsil saab küll majanduslikus mõttes paremini hakkama, kuid kui nad leiaks Eestis rakendust, tuleksid ilmselt kohe tagasi, sest - mis parata - kaugele rajatud kodus ei teki siiski päriskodu tunnet. Mitmed on öelnud sedagi, et elaksid tagasi pöördudes meelsasti mitte linnas, vaid just maal, kus see oma maa tunne on eriti tugev.