Mina arvan, et headusel on kuldsed juuksed ja pehme hääl. Veel usun, et kui ta su ligi satub, muutud ise ka heaks ja abivalmiks, sest headus ei vähene jagades, vaid sünnitab uut ja võib-olla veel suuremat headust.

Käisin mardilaupäeval sõpradega marti jooksmas. Minu ema ütles, et me tegime paljudele üksinda elavatele vanadele inimestele rõõmu oma külaskäiguga. Et me tuletasime neile nende noorust meelde.

Pean siiski tunnistama, et eks me tahtsime ikka maiustusi ka saada, aga ega see kõige tähtsam küll ei olnud. Lihtsalt väga lahe oli oma külas külas käia ja lahket vastuvõttu kogeda.

Suvel aitasin onul puid laduda, ilm oli hirmus kuum ja higi jooksis. Lootsin, et varsti lõpetame, aga onu muudkui ladus ja ladus ning ega mina saanud kehvem olla. Hiljem sain onu käest kiita, et nii vapper olin, lausa mehe eest väljas. Oli uhke tunne küll!

Aga kas see nüüd just heategu oli... Vast lihtsalt üks päev, kus tehti rohkem tööd ja selle eest sai üks poiss kiita, et ta lõpuni mehe eest väljas oli. Ah, polnud see mingi heategu.

JAAGUP SARV
Valgu põhikool, 4. klass

* * *

Meie trepikojas elab üks tore ja abivalmis vanaproua. Kunagi käisime me koos temaga poes ning korjasime vaasi kaseoksi ja sireleid. Ta õmbles alati kõik minu püksid õigesse pikkusesse.

Viimasel ajal pole tema tervis enam väga hea ja õues käib ta väga harva. Memmekese jalad on haiged ja väsimus tuleb ruttu peale. Iga kord, kui ma poodi lähen, küsin naabriproua käest vajalike ostude nimekirja ning toon talle poest soovitu, sest sööki ja jooki on ju ikka vaja.

Raskemaid asju toome koos isaga. Samuti viin ma ta prügiämbri välja. Kõige suuremaks tänuks on mulle tema pai ja head sõnad, mis teevad tuju rõõmsaks.

SILVER LAUK
Tartu Forseliuse gümnaasium, 4. klass

* * *

Minu heategu seisneb ühes leiutises, mis võiks meie igapäevast liiklemist turvalisemaks muuta. Minu arvates on talvel väga halb autoga sõita, kui juhtub nii palju avariisid. Sellepärast kirjutangi oma leiutisest: puhutuledest. Just, mitte udu-, vaid puhutuled.

Need on selleks, et puhuda sooja õhku maanteele, samal ajal puhudes ka auto eest ära keerlevat lund. Soojust saaks ka reguleerida. Nad näeksid välja nagu tavalised klappidega tuled.

Suvel saab neid kasutada tugeva vihmasaju korral. Näiteks kui sõidad pikka maad ja on tugev lume- või vihmasadu, lülita vaid puhutuled sisse ja sõida ohutult edasi. Puhutulesid võib kasutada lehtede ja liiva teelt ära puhumiseks. Osavamad võivad kasutada neid ka fööni asemel (saab kuivatada juukseid, pesu või ka märga koera, koertele see meeldiks).

STELLA TUKIA
Peetri lasteaed-põhikool, 3. klass

* * *

Heategu - väärtuslikum kui teemant, kõige siiram hingeline abikäsi. See aitab meid välja enesevangistusest, on pääsetee ängistusest, rahustab meie vihmast nõrguvat meeleolu, kinkides tillukese lootushelgi, et kõik saab korda.

Ei ole olemas valemit, kuidas head teha, sest õige heategu tuleb südame siiramast sopist. Ta on justkui õun: algul küpseb meie sees ja siis potsatab maha, priske ja punasena, valmina. Kuid viis, kuidas teised teda näevad ja tema maitset tajuvad, kui väga nad väärtustavad seda puud ning seda, kes teda toitis ning hoidis, see on juba nende otsustada.

ELIISA MÖLDER
Kadrina keskkool, 8. klass

* * *

Mida mina head olen teinud? Kaitsen vene rahvusest tüdrukut, kui teised teda solvavad või ei taha temaga mängida. Ma olen palju lohutanud oma sõpru ja endast väiksemaid. Oma pisikest õde õpetan ja lohutan, kui ta haiget saab. Mulle ei meeldi üldse kakelda, sest siis saab ise haiget ja teised ka.

Ma käin tantsustuudios, kuhu tulevad tihti uued lapsed. Paljud vanemad olijad arvavad, et kõik uued on tibid ehk beibed. Mina nii ei arva. See on loogiline, et nad alguses kõike ei oska. Mis sellest, nad võivad ju ikka sõbrad olla. Alati ma naeratan neile ja lasen rivis ettepoole. Võib-olla nad pärast tantsivad meist palju paremini.

LAUREN TEIMANN
Jakob Westholmi gümnaasium, 4. klass

* * *

Heategu võib peituda ka peenrahas, mille ma leian oma taskupõhjast ja poetan kuskil poes möödaminnes korjanduskarpi. Pole üldse oluline, kui suur või väike on see kingitus või kas sellel on minu nimi peal, sest mõne lapse jaoks kuskil lastekodus või haiglas võib selles väikeses annetuses peituda suur tulevik või ka lihtsalt täis kõht.

Heategu võib olla ka see, kui ma otsustan ühel päeval ise maja eest lume ära rookida või käskimata prügi välja viia, sest see toob naeratuse minu vanemate näole ning mina naeratan nende naeratust nähes.

Heategu on isegi see, kui ma aitan klassikaaslasel mõnest keerulisest ülesandest paremini aru saada. Ka see, kui ma aitan kellelgi mingeid raskeid asju kanda, võib olla heategu.

KAUR MAGNUS MÄNNIK
Tallinna Prantsuse lütseum, 4. klass

* * *

Minu arust võiks olla selline teenus, mida saaksid vanemad inimesed ja invaliidid endale nädalaks osta. Need oleksid inimesed, kes on vanade või invaliididega nädal aega koos. Nad aitaksid neid kodutöödes, käiksid poes, toidaksid loomi ja teeksid süüa.

HANNA LIIVAT
Tartu Kivilinna gümnaasium, 3. klass

* * *

Vahel mulle tundub, et kodututel ja eluheidikutel on oma maailm. Maailm, kus nad kõik on samal tasemel, kus keegi neid hukka ei mõista ja kus nendega suheldakse. Mulle meenub eredalt seik, kus ühel suveõhtul taarus mulle vastu kodutu mees. Ta küsis minult, mis kell on.

Ma kõhklesin, kas peatuda ja vastata või kiirendada sammu. Otsustasin siiski seisma jääda ja talle kellaaega öelda. Ta tänas ja pomises veel midagi arusaamatut. Seejärel läksid meie teed lahku. Ma olin tema tänust meeldivalt üllatunud, tundsin, et olen teinud midagi head.

DORA UIBO
Põlva ühisgümnaasium, 9. klass

* * *

On hetki, kui mulle tundub, et inimesed kardavad. Kardavad aidata. Vahel on aga hoopis tunne, et ühiskond ei ole meile õpetanud üksteisest hoolimist, aitamist. Istusin hiljuti pingil ja ootasin bussi. Minu ette sõitis üks teine buss ja inimesed astusid üksteise järel bussist maha.

Üks naisterahvas aga libastus ja kukkus. Ma jäin lihtsalt huvi pärast veel hetkeks ootama, sest bussi läheduses oli väga palju tõenäolisi abilisi. Tahtsin näha, kui paljud neist ulatavad oma abikäe. Inimesed astusid aga lihtsalt mööda, silmad otse vaid oma trajektoorile naelutatud. Ja naisterahvas lamas ning ootas, et keegi söandaks teda aidata.

Jah, sel hetkel, kui olin tõusmas ja ise appi minemas, ei pidanud üks naine siiski paljuks minna ja abikäsi ulatada. Kui irooniline meist, inimestest. Peame end suuremeelseteks, aga kui keegi lamab maas ja vajab vaid kätt, mis püsti aitaks, leidub kolmekümne seas vaid üks, kes abikäe ulatab.

LAURA MÄNNISTE
Vinni-Pajusti gümnaasium, 12. klass

* * *

Inimeste südametunnistust, heldimust ja ka abistamissoovi üritatakse ära kasutada igal võimalikul viisil. Heategu kaotab oma väärtuse just tulusaamise eesmärgil tehtuna. Heateo ärakasutamine on nagu mõiste rüvetamine, võib isegi öelda, et vägistamine.

Kas võib pidada heateoks eelistada firmat, mis annetab 25 senti oma toote hinnast näiteks loomaaiale? Minu arust ei või. Kuidagi kahtlaselt tekib produktile reklaami maitse ning pidada ennast ema Teresaks, kui selle ostad, on natuke naljakas.

Ometi tehakse selliseid kampaaniaid aeg-ajalt lihtsalt inimeste lollitamiseks. Tallinna linna poolt jagatud kartulid ja puud polnud ka enamat kui tühipaljas reklaam, et saada jälle valituks.

Seevastu toidupank ja kassiabi, kus inimesed käivad vabatahtlikult, et aidata, on igast küljest vaadatuna tänuväärsed. Kuid siingi peab tõdema, et hea tegemisega on sama, et ühe halb on teise hea. Üllas tegu ühele läbib nagu mingi müstilise metamorfoosi ja võib väljenduda tõsise tõpratembuna teisele.

TÕLL SIMSON
Saue gümnaasium, 12. klass

Kirjatööde konkursi korraldasid haridus- ja teadusministeerium ning Rahvusvaheline Lions Klubide Organisatsiooni Eesti Piirkond.