Veerandsada aastat tagasi oli olukord sootuks teine - plaadipoodide valik oli kitsalt piiratud, kel õnnestus, nägi lääne artiste Soome televisioonist või ajakirjadest. Mõnel õnnestus soetada välismaa plaate ja kassette. Et seda popkultuurilist muutust näha, oli hiljaaegu huvitav vaadata ETV saatesarja "Oli kord Rock Summer" ja "Rock Summer 25". 

Korraldajate hinnangul meelitas 1988. aastal toimunud Rock Summer Tallinna lauluväljakule 50 000 pealtvaatajat ja hulganisti esinejaid n-ö raudse eesriide tagant. Üritus õnnestus kõikidele raskustele vaatamata ja lääne artistide huvi Nõukogude Liitu tulla oli sama suur kui eestlaste soov välismaale reisima minna. Mis seal salata, see oli osa Eesti iseseisvumisest, kust ei puudunud ka isamaalised laulud ja enneolematult julged sõnad.

Eestlaste jaoks oli sellise ürituse korraldamine uudne kogemus - raske oli hankida vajalikku tehnikat, majanduslik kitsikus oli suur. Aga kõik laabus, kasutati ära tutvused ja mõistagi oli suur abi soomlastelt. Eestlased nägid laval neid, keda seni oli vaid unistatud näha. 

Telesaatest tuli hästi välja, et kui tahta, saab kõike. Entusiasm ja noorus olid need tegurid, mis selle ürituse käima lükkasid. Nagu ikka, kaasnes ka Rock Summeriga lääne ajakirjanduse negatiivne vastukaja siinsete olude ja maailmakorralduse kohta. Aga publikule ja esinejatele oli selle ürituse kordaminek suur kultuurišokk, mis avas ukse uude muusika- ja sõumaailma. 

Aastad läksid, Rock Summerist kujunes pereüritus ja siinse rahva muusikaliste elamuste hulk sai enneolematult suur. 

Aga mida aeg edasi, seda tavalisemaks kõik muutus. Summeril hakkas käima ennekõike muusikahuvilisi, kogupere- ja niisama peopanekuüritusi tuli aina juurde.

Üllatav oli näha, mida tõi kaasa sigarettide ja alkoholi reklaamimine areenil - selgus, et alkoholi- ja tubakatootjatelt laekuv raha moodustas kolmandiku ürituse eelarvest. Eesti muutus üha enam tavaliseks arenevaks riigiks, siia ei tuldud enam pelgalt huvi pärast, ning rahapuuduses muutus ürituse korraldamine raskeks.

Edaspidi hakkas üritust materdama ka Eesti meedia, sest et rahvast käis lauluväljakul vähe. 1990. aastate kestel hakkaski rahva huvi selle festivali vastu vaibuma, kuigi siia toodi uusi ja huvitavaid esinejaid. Ju valgus publiku meelelahutusjanu muudele aladele. Festival hääbus, kuigi suured maailmanimed olid endiselt kohal.

Oli hea meenutada

Nüüd, 25 aastat hiljem, kui toimus Rock Summeri juubeliüritus, räägiti sellest meedias üsna palju. Kohal oli jälle hulk tuntud nimesid. Kuid kommentaaride ja juttude põhjal oli publiku huvi ikka leigevõitu, eriti nooremate inimeste seas. Jäi mulje, et kohale läksid need, kes olid paremini kursis nende oludega, millest Rock Summer veerand sajandit tagasi alguse sai. 

Samas võis telerist näha festivali otselülitusi ja kokkuvõtteid toimunust. Võis kuulda inimeste kommentaare sellest, kuidas oli siis ja kuidas on praegu. 

Igatahes oli nüüd teleriekraanilt hea vaadata, kuidas on muutunud need tegelased, kes 25 aastat tagasi lauluväljakul käisid, ja kuidas on arenenud ürituse korralduslik külg. Hea oli näha ka seda, milliseks on Eesti rokimaastik praeguseks muutunud.