1. Nad ei ole meie maale tulnud tule ja mõõgaga, et meid tappa, anastada, orjastada. Ometigi põlgame neid.
  2. Nad ei ole korduvalt hävitanud meie iseseisvust. Ometigi põlgame neid.
  3. Nad ei ole meid läbi aastasadade orjana kohelnud. Ometigi põlgame neid.
  4. Nad ei ole meid kadalipus peksnud ja kaugele maale vangilaagrisse saatnud selle eest, et soovisime natukenegi ise otsustada ja oma peaga mõtelda. Ometigi põlgame neid.
  5. Nad ei ole läbi seitsmesaja aasta meie emasid, vanaemasid ja vanavanaemasid vägistanud, nimetades seda aateliselt esimese öö õiguseks. Ometigi põlgame neid.
  6. Nad ei ole meie isasid ja isaisasid sunniviisiliselt veerandsajaks aastaks sõjaväkke viinud, võõra riigi eest võitlema. Ometigi põlgame neid.
  7. Nad ei ole Vabadussõjas meie parimaid poegi tapnud. Nad ei ole meie inimesi tapetute haudadele küünla viimise eest karmilt karistanud. Ometigi põlgame neid.
  8. Nad ei ole sõlminud salapakte meie iseolemise hävitamiseks. Ometigi põlgame neid.
  9. Nad ei ole reeturlikul kombel hukanud meie nelja kuningat, nad ei ole läbi hullumajade armaada vedanud me esimest presidenti. Ometigi põlgame neid.
  10. Nad ei ole meie maad täitnud nii suure hirmuga, et kümned ja kümned tuhanded rüsiksid sügisrajus paatidesse ja põgeneksid isamaalt kabuhirmus. Ometigi põlgame neid.
  11. Nad ei ole üles ehitanud totaalset nuhkimissüsteemi, mis ei lubanud meil lihtsalt eestlased olla. Ometigi põlgame neid.
  12. Nad ei ole meid küüditanud, võõral maal orjastanud ja alandanud, haiguste ja näljaga hävitanud. Ometigi põlgame neid.
  13. Nad ei ole ära keelanud meie lippu, meie vappi, meie hümni; nad ei ole alavääristanud meie keelt. Ometigi põlgame neid.

Meie oleme eestlased. Vana ja väärikas rahvas. Nemad on pagulased.