Sest kui teha avalik majapidamise likvideerimine ehk n-ö lahtiste uste päevad, siis loosi lähevad kulbid-pajad-pannid, vaipadest ja kardinatest rääkimata. Võetakse mööblit, valitakse riideid, saapaid, kingi, aga raamatuid eriti ei taheta.

Hädapärast võib-olla üks-kaks võetakse, aga mitte rohkem. Üks mu tuttav nägi samuti hirmsat vaeva, et oma kadunud isa suurt raamatukogu veidigi korrastada. Ta selgitas mulle, et oli sunnitud narmendavaid brošüüre ja lagunevate kaantega raamatuid isegi põletama.

“Nii piinlik oli, põletasin raamatuid tünni sees, et keegi ei näeks,” rääkis tuttav. Sest endal tal nii suurt elamist ei olnud, kuhu see vanemate vaimuvara panna. Huvi pärast uurisin ka oma tutvusringkonnas suurematelt bibliofiilidelt, kuidas nemad suhtuvad oma suurtesse raamatukogudesse ja kas nende järeltulijad on üldse sellisest vaimuvarast huvitatud. Kurb küll, aga eriti ei olnud.

“Raha tahavad, mitte raamatuid,” nentis üks sõber nukralt. Probleemiks ongi, et huviliste kogud on enam-vähem kattuvad, neil pole enam riiulites ruumi, ja noorte seas pole suured raamatukogud enam moes.