Olen proviisor ja pidanud Kundas apteeki iseseisvuse algusest peale. Olen pidanud rõõmuga oma põhiapteegist ja haruapteegist koosnevat ettevõtet ja Kunda inimesed on olnud alati rahul. Kunda apteek on inimesi teenindanud 91 aastat ja eelmisel aastal pidasime sünnipäeva, kus tõsteti esile meie järjepidevat Kunda elanike jaoks olemasolemist. Praegu on aga olukord selline, kus meid on põhimõtteliselt tänavale tõstetud ja seda sellepärast, et me oleme väike proviisoriapteek, mitte suur kett.

Meie apteegi lugu on selline.

Meil on kaks apteeki, üks vanas asukohas, mis jääb linna keskusest suhtelislt kaugele ja teine uuem, 9 aastat Grossi toidukaupluses tegutsenud haruapteek. Me olime esimene apteek Grossi kaupluses ja me pidime omanikku tükk aega veenma, et ta meid oma pinnale võtaks ja lõpuks oli ta siiski nõus ruumid apteegi jaoks kohandama. Meil on olnud 9 aastat head koostööd, ei ole kumbki osapool teisega rahulolematu olnud. Hiljem, kui poed laienesid, pakkus kaupluse omanik meile võimalust teha järgmine apteek Tallinnsse aga me keeldusime, kuna me ei ole turuvallutajad, soovime lihtsalt oma apteegis oma tööd teha ja selleks piisab täiesti nendest ruumidest, mis meil on.

Asjad muutusid sügisel, kui apteeki astus kena noormees, kes küsis otse, et ega ma apteeki ära ei tahaks müüa. Kellele? Euroapteegile! Vastasin eitavalt, selle peale palus noormees sõbralikult, et ma ikka korralikult asja läbi mõtleksin. Tema sõnum oli: müün või ei müü, Euroapteegil on kaardil Kunda kohale tehtud linnuke, mis tähendab, et nad teevad siia apteegi igal juhul. Veel juhtis noormees minu tähelepanu sellele, et kui nad siia apteegi teevad, siis suure ja võimsa ketina, võivad nemad 5 aastat vabalt kahjumit toota, mina saan aga hakkama ainult aasta, või kui mul on sukasäärde raha kogutud, siis äärmisel juhul kaks aastat. Öeldi, et kui ma apteegi ära müün, siis töötajaid on neil vaja ja kõik saaksid tööle edasi jääda. Parema palgaga veel pealegi. Noormees lisas, et ärimees Grossiga on räägitud 10 apteegi tegemisest tema kauplustesse. Nii et mul ei ole nagunii mingit võimalust. Googeldasin huvi pärast noormeest, tema nimega on seotud kasiinod ja kinnisvara ja nüüd siis ostab (või ähvardab) apteeke.

Pöördusin muidugi kohe kaupluse halduri poole, pakkusin, et oleme nõus ka suuremat renti maksma, kuid haldur ütles, et rendis pole asi. Et jah, Euroapteegiga on räägitud 5 apteegi tegemisest ( keda sa siis usud! ), aga rendilepingut neil kellegagi lõpetada küll pole kavas. Rahunesin siis veidi ja kujutasin ette kuidas ühest uksest tulevad inimesed Kunda Apteeki ja teisest uksest Euroapteeki.

Kõik langes kokku, kui sain hiljuti tähitud kirjaga rendilepingu ülesütlemise teate. Nad ei tulnud mulle seda isegi ise ütlema! Meie apteek tõstetakse jõuga välja. Õiguskantsler ütleb, et kõigil peavad olema võimalused ja astub samme apteegikettide kaitseks, aga kes siin riigis kaitseb meid? Meie enda Eesti, Kunda linna, ettevõte vahetatakse välja leedu suurettevõtte vastu, sest tal on rohkem raha. Meil on kolm töötajat, kui ma ühe apteegi kinni panen, siis pean ma ühe neist koondama, aga kelle? Keegi neist ei soovi minna ketiapteeki tööle, aga kui maksud tahavad maksmist, siis ei jää muud üle.

Minu näide ei ole ainuke. Teada on, et Euroapteek teeb apteegi ka Räpinasse, kus on 2500 inimest ja juba praegu 2 apteeki, mõlemad väikeettevõtted. Mis te arvate, millised apteegid neist kolmest oma uksed sulgema peavad? Kuulda on, et Euroapteegid tehakse veel Vändrasse, Haljalasse ja ilmselt veel mujalegi. Küsite, et kuidas see on võimalik? Praegu on! Maa-apteekide päästmise loosungi all tehti seadusesse selline muudatus, et kuni uue ravimiseaduse kehtima hakkamiseni võib apteeki avada vaid piirkonda, kus on alla 4000 elaniku. Arvati, et kes ikka teeb – see pole ju kasumlik. Samamoodi arvatakse, et kui laseme turu vabaks, et kes see neid apteeke siis ikka niiväga teeb ja ega maale ju ikka ei tee. Aga siin on näide, et turu hõivamiseks tehakse kõike ja suurtel välismaistel apteegikettidel on niipalju raha küll, et võivad 5 aastat kahjumit teenida ja kui proviisoriapteegid on kõrvalt välja suretatud, siis on hea hakata kasumit teenima, täpselt selliste meetoditega nagu neile meeldib.

Head poliitikud ja riigikogu liikmed, kes te otsuseid teete, miks te kaitsete suuri välismaiseid apteegikette (Benu kuulub sakslastele, Südameapteek rootslastele, Ülikooli Apteek soomlastele, Euroapteek leedulastele) ja lasete neil välja suretada meie enda väikesed proviisoriapteegid, kelle jaoks apteegipidamine ei ole äri, vaid nende kutse ja elustiil.

Ma arvan, et meiesugused teavad, kelle poolt kevadel hääletada ei tasu.