Ma ei väida,et Haapsalus asuva varjupaigaga probleeme pole olnud. Haapsalu linnavalitsus, varjupaiga pidajad ja ka rohked abilised on teinud palju sealse olukorra parandamiseks ning kuigi praegu ei ole seal kõik veel idaalne, on varjupaik rahuldavalt toimiv koht, kus Haapsalu ja lähivaldade hulkuvad ja kaotsi läinud loomad leiavad oma ajutise elupaiga. Seda minu väidet kinnitavad ka spetsialistid.

Eesti Loomaarstide Ühingu Aukohtu eetikakomisjoni otsuses, mis saadeti Eliis Salmile, kui ta kaebas loomaarsti ja varjupaiga aukohtusse, on otsesõnu kirjas, et kaebuses väidetud halb olukord Haapsalu varjupaigas ja loomaarst Kaja Lillemetsa ebaeetiline käitumine ei leidnud kinnitust.

Veterinaar ja Toiduameti loomakaitse büroo juhataja Tarmo Serva ütles Päeva Villa 8. detsembri koosolekul, et Haapsalu varjupaik on võrreldes teiste Eesti varjupaikadega enam-vähem samal tasemel ja ka tema ei näinud varjupaigas käies preili Salmi poolt üles tõstatatud probleeme.


IRL poolt enne valimisi 2015. aasta riigielarvest tehtud eraldus Läänemaale uue varjupaiga rajamiseks Läänemaale tekitab rida küsimusi. Haapsallu veel üks loomade varjupaik rajada on minu arvates väga keeruline, sest linnas pole sobivat maad. Varjupaigale on vajalik suhteliselt suur maaala koos infrastruktuuriga ja piisav kaugus elamurajoonist (enam kui 300 meetrit ). Seda põhjusel, et kui loomakaitsjad on koertel munad maha võtnud, siis nendel koertel on tava suurest õnnest haukuda!
 Lisaks eraldatud 10 000 euro eest korralikku ja toimivat varjupaika ei ole võimalik ehitada. Korralik varjupaik maksab kordades rohkem. Aga see selleks. Kui partei otsustab, siis partei ka teeb. Jõudu neile.

Soovitan pöörduda IRL-il ja nende soosingus loomakaitsjatel valdade poole, sest seal peaks selliseid elamutest kaugeid ja tehnoinfraga maid olema küll.

Haapsalu linn majandab mõistlikkuse piires ning täidab seadusi ja volikogu määrusi. Kui tänasele Loomade Varjupaigale tekib kunagi linna lähedale konkureeriv varjupaik ning pakub loomahoiu ja loomapüügi teenust, siis kindlasti me arvestame sellega. Täna kahjuks on loomapüügi-loomahoiu teenuse pakkujad kaugel ning Haapsalu elanikele on mugavam ja odavam oma kadunud lemmikloom kodu lähedalt kätte saada.

Allikas: Lääne Elu. Avaldatud toimetuse loal.