Kui vaadata, mis hinnaga elektrimüüjad taastuvallikatest pärit elektrit avatud turul müüvad, mureneb müüt taastuvelektri kallidusest täielikult.

Kuidas elektri hind tegelikult kujuneb

Eestis müüvad tarbijatele 100% taastuvallikatest toodetud elektrit vaid Eesti Energia AS ja Imatra Elekter AS. Läti kapitalil tegutsev Elektrum väidab, et kõigis nende pakettides on taastuv-
elektri osakaal 56%.

Eesti Energia (EE) toodab ise rohelist elektrit ja nende tavaelektri omast kõrgem hind kujuneb nii, et EE lisab rohelise elektri hinnale tavaelektri hinnaga võrreldes 0,15–0,21 senti/kWh olenevalt tarbimismahust ja lepingu kestusest. Hinnalisa arvutamisel lähtutakse eeldatavasti ettevõtte oma taastuvenergia tootmisvõimsuste rajamise kõrgemast investeeringu- ja ajakulust.

Ka Imatra Elekter AS toodab oma rohelise elektri nii Soome hüdrojaamades kui Eesti biomassil koostootmisjaamades ja müüb seda Eestis, lisades oma müüdava tavaelektri hinnaga võrreldes rohelise elektri hinnale 0,035 senti (koos käibemaksuga 0,04 senti) kWh kohta elektri maine ja päritolu üle arvepidamise eest.

Vaadates neid hinnavahesid, on selge, et väide, nagu roheline elekter oleks tavaelektriga võrreldes koletult kallim, ei pea paika. Korrutades oma kuutarbimise kilovatt-tunnid 0,035 sendiga, saame kuus (olenevalt muidugi tarbimismahust) rohelise elektri eest enammakstavaks summaks vaid 4,0 senti 100kWh elektri kuutarbimise juures ja 40 senti 1000kWh kuutarbimise juures.

Minu kui päris suure eramu elektriga kütja tarbimismaht jääb tavaliselt 1000 kWh/kuus kanti.

Et ökoloogilne jalajälg oleks väike

Mõelgem hetke, mida me 40 sendi eest kuus osta saame. Või 4 sendi eest. Või millest jääme ilma, kui anname selle pisku lisa ära puhta elektri eest.

Minu meelest on lausa piinlik, et rohelise elektri kalliduse väärmüüt Eestis nii sügavalt levinud on.

Tehes aga oma elektritarbimise lepingu 100% rohelise energia ostmiseks, ei ole igapäevane elektrikulu oluliselt kallim, aga meie tarbimise jalajälg on märkimisväärselt väiksem kui põlevkivielektrit tarbides. Selles pole kahtlust.