1. Toob hea une

Sportlased hüppavad aeg-ajalt jäävanni, et lihasvalu leevendada. Külm vesi stimuleerib parasümpaatilist närvisüsteemi, mis vastutab puhkamise ja taastumise eest. Samuti magavad külmas vees ujumist harrastavad inimesed pärast kiiret (jää)suplust väga hästi.

​​2. Parandab vere ringlust

2012. aastal tehtud uuring tõestas, et neil vanematel inimestel, kes paar korda nädalas ujumas käivad, on madalam süstoolne vererõhk. Sest külmas vees olles hakkab veri kiiremini erinevatesse kehaorganitesse liikuma ja sunnib seeläbi südame pisut kiiremini tööle. Regulaarne külma vette kastmine parandab nii kapillaarset, arteriaalset kui venoosset verevoolu.

3. Sobib hästi liigestele

Vesi on 12 korda tihedam kui õhk ning avaldab kehale kerget survet ilma liigse välise pingeta. Seepärast ongi ujumine vigastustest paranemisel väga hea ala, mida harrastada. Seda soovitatakse ka liigeshaigetele.

4. Ergutab immuunsust

Jääkülma vette hüppamine on organismile šokk. Eriti ergutab see immuunsüsteemi - tunni aja jooksul pärast suplust suureneb valgete vererakkude hulk, sest immuunsüsteem tunneb, nagu oleks teda rünnatud ja hakkab valmistuma võitluseks.

5. Kasvatab õnnetunnet

Külmas vees ujunud inimesed kirjeldavad tihti, et tunnevad end justkui pilvedel hõljuvatena. Tekkivat lausa sõltuvus - tahaks ikka ja jälle vette hüpata. See tunne on põhjustatud kehaomastest endorfiinidest ehk õnnehormoonidest, mille vabanemine külmas vees olles suureneb. Ka dopamiini ja serotoniini, mis aitavad meil lustlikuna püsida, tekib rohkem.

6. Mõjub hästi nahale

Külma vette kastmine on kooriva toimega ja nahk muutub pehmemaks. Külm parandab ka vereringet, see aitab vähendada tselluliiti ja nahapõletikke. Ja paneb põsed õhetama!

7. Parandab ainevahetust

Ujumine on hea treening, kuid külmas vees ujumine aitab kulutada hea hulga lisakaloreid. Sest keha peab tegema lisatööd, et kehatemperatuuri vajalikul tasemel hoida. Puhkeolekuga võrreldes võib ainevahetus kiireneda kuni 550% võrra.

8. Suurendab viljakust

Teaduslikud uuringud on näidanud, et regulaarselt külmas vee ujuvate inimeste keha toodab rohkem östrogeeni ja tsetosterooni - hormoone, mis mängivad surt rolli järglaste saamisel.

9. Mõjub rahustavalt

Ujumisel on samalaadne toime jooga ja meditatsiooniga. Paljud veekogudes ujujad kirjeldavad rahustavat efekti, mis kestab mitmeid päevi.

10. Muudab erksamaks

Kui sul on hommikuti raske ärgata, katseta külma vette hüppamist. Šokk ja selest tekkiv adrenaliinivoog garanteerib, et ärkad otsekohe, tunned end erksa ja energilisena.

Allikas: countryliving.co.uk