Nüüd tõdeb muusik, et oskab ennast suuremate (jõulu)mürgituste eest kaitsta ja mõistab, et karmide keeldude-käskudega ei jõua ka kuhugi.

Seda enam, et ta on endiselt tegevmuusik – juhib iseäralikku, kodanikualgatuslikel põhimõtetel tegutsevat Moonaküla Muusikaakadeemiat, kus mitmeid kollektiive, kes hea meelega valmis teenindama jõulusündmusi.
PEEP PIHLAKU SOOVITUSED PEALESUNNITUD JÕULUDEST VABANEMISEKS
  1. Muuta jõuluvabaks tsooniks üks Eesti linn, mis igal aastal vahetuks. Äkki korraldada koguni konkurss tiitli saamiseks?
  2. Kui terve linn ehk terve rehkendus ei õnnestu, siis teeme poole – muudame jõuluvabaks mõne linnaosa, tänava, kvartali?
  3. Ajal mil mujal kiputakse välja kuulutama kärarikast jõulurahu, on paslik jõuluvabas tsoonis korraldada “Rahu jõuludest” väljakuulutamine.
  4. Jõuluvaba tsoon tuleb kindlasti korralikult tähistada, et hoida ära hilisemaid segadusi, ehmatusi, jõulunakkusest liigmõjutatute psüühika- ja paanikahäireid. Sobivad sildid oleks: “Jõuluvaba tsoon! Sisenemine omal vastutusel.” Või: “Ettevaatust: tegemist on jõuluvaba tsooniga. Jõuluvabadus võib tugevdada tervist ja psüühikat!”
  5. Välja tasub töötada jõuluvaba tsooni tingmärgid, mille kasutamise õiguse saaksid jõuludega piiri pidavad kauplused, avalikud asutused, kodud ja kindlasti ka tilinavabad kõrtsid kohtades, kus totaalne jõuluvabadus pole võimalik.
  6. Kui baarides-restoranides pole võimalik tilina- ja kiiskava kila-kola keeldu täielikult kehtestada, võiks rajada melust eraldatud helikindlaid kabiine, kus kliendid saavad mõnusasti aega veeta neile meelepärasel viisil.
  7. Kui kaupluste täielikult jõuluvabaks muutmine ei õnnestu, saab rakendada väiksemaid, jõulunakkusest päästvaid piiranguid. Sätestada, et jõulutarvete riiulid eraldataks tavakaupadest vaheseinaga.
  8. Kauplustes saab reguleerida jõulukauba müügi kellaaegu – lubada kiiskavat jõulunänni osta ainult väga hilistel ja väga varajastel tundidel, kui suur pühadepalagani sihtgrupp – lapsed – kodus magavad.
  9. Samalaadselt valimisreklaami piiranguga võiks jõuluvabas tsoonis olla reklaamipiirang jõuluvana ja päkapiku piltidega plakatitele.
  10. Verivorste võiks avalikes kohtades enne toomapäeva küpsetada vaid õues või selleks ehitatud hermeetilistes ruumides. Sama kehtib avalikes kohtades leviva piparkoogilõhnaga.
  11. Tasub ellu kutsuda muusikutest koosnev jõulukiirabi, mis ilmub kohale, kui tellija on saanud üledoosi tiliseb-tiliseb-tüüpi heliteostest. Kiirabi esitab vastumürgina jõuluvaba muusikat.
  12. Piirata tuleb jõuluvanade ja nende moodi olendite avalikku liikumist, või mis veel hullem, paraadilaadseid propagandaüritusi. Oma kutseoskusi eksamil tõestanud jõuluvanad võiksid liikuda eelkõige 24. detsembril kella 18–24.
  13. Jõulumürgituse saanutele tuleb luua sanatooriumilaadsed tsoonid taastumiseks. Äkki mõni spaa võtab jõuludest taastumise paketi teenuste hulka? See võiks sisaldada vaimset taastumist, aga ka jõuluroogadest võõrutamise kuuri.
  14. Asutamist vajab jõuluvaba telekanal, kus vaikuse taustal näidatakse näiteks kaminat ilma tuleta või koguni selle kamina lammutamist.
  15. Koostamist vajab eneseabi õpik “Abiks algajale jõulupelgurile”.
  16. Algatada sotsiaalmeedias liikumine “Aitäh, minu traditsioonilised talvepühad ei vaja teie kommertslikku jõulu kila-kola”.