“Olen Tartu maratonil vähemalt kümme korda osalenud, miks mitte siis nüüd ka teatemaratonist koos töökaaslastega osa võtta,” põhjendab mullu aasta põllumeheks valitud Grüne Fee Eesti ASi tegevjuht Raivo Külasepp firma esinduse ülesandmist teist korda peetavale Tartu teatemaratonile.

Külasepa sõnul ei olnud tal kaaslasi raske leida – firmas töötab spordihuvilisi rohkesti.

Tänavu minnakse välja ühe võistkonnaga, aga ta ei välista, et järgmisel talvel rohkemategagi. Selleks ajaks on neil ka Grüne Fee värvides võistlusvorm valmis.

Mehed ja ankrunaine

Võistkonda kuuluvad lisaks Külasepale oskustööline Ülle Haav, elektriinsener Urmas Kana ja varem aasta jagu päevi ettevõttes töötanud firmajuhi poeg Siim Külasepp.

“Kõigil peale Urmase on varasemaid Tartu maratoni kogemusi hulgi, seega ka rada ning selle reljeef tuttav,” selgitab Külasepp.

Neljal grünefeelasel on etapid jagatud. Solidaarsusest jätsid nad lõpetamise au Üllele. Noorematele meestele jäävad raskemad, Urmasele esimene ja Siimule teine vahetus.

Raivo Külasepp ise sõidab kolmandat etappi, mis on küll mägine, kuid mehe sõnul siiski veidi kergem. “Kõrget kohta ei ole me endale planeerinud, eesmärk on maraton lihtsalt läbi sõita ja tunda suusatamisest mõnu,” tunnistab ta.

Kuna võistkonna liikmete elukohad on erinevad, valmistub igaüks omaette. Aga vestlused on näidanud, et kellelgi neljast probleeme ei ole, kõik on usinasti treeninud ja kilomeetreid kogunud.

“Tänavu on olnud ideaalilähedane talv, kaks kuud enne maratoni on olnud võimalus suusatada, selliseid aastaid ei tule tihti ette,” teab Külasepp, kes läbitud kilomeetrite kohta küll täpset arvestust ei pea.

Tavaliselt paneb ta suusad alla kolm-neli korda nädalas, pärast tööd ja nädalavahetustel.

“See, kui palju sõidan, sõltub enesetundest ja ilmast, aga iga kord ikka üle kümne kilomeetri olen maha sõitnud,” annab Külasepp aimu oma tänavusest ettevalmistusest.

Maalehe mütside all

Oma võistkonnad paneb teatemaratonile välja ka Maaleht.

Üks võistkond koosneb täitsa ja peaaegu omadest. Rajale lähevad Targu Talita toimetaja Jana Rand, ajakirjanik Bianca Mikovitši vend Algis Sepp, lehele kaastööd tegev loodusfotograaf Ingmar Muusikus ning Aialeht.ee toimetaja Astrid Lepik.

Ingmar Muusikus on hooajaks valmistumisel sõitnud rajal 300 kilomeetrit, lisaks liikunud laiade suuskadega mööda rabasid.

“Võistkond on meil peaaegu sama mis eelmisel aastal, nii ennustame ka umbes sama tulemust ehk lõpetamist lõpuosas,” sõnas ta.

Nn Maalehe sõprade võistkondi on neli. Võistkonnal EnJaErMa on suur plaan võita kindlalt peaministri ihukaitsjate tiimi. Seda muidugi juhul, kui viimased osalevad.

Suuri plaane peavad Erki Rist, Jaana Olvet, Enna Elismäe ja Martin Talvik, kes õpivad Tallinna Reaalkoolis.

Juba sügisel, kui ees paistsid vaid rasked koolinädalad, seati eesmärgiks läbida sel talvel distants, mis on kujunenud Eesti rahvussümboliks, ja teha seda üheskoos nagu eestlastele ikka kombeks.

“Lisaks iseenda füüsilisele proovilepanekule loob teatemaraton ju ka uskumatult tugeva ühtsustunde ja pakub emotsionaalset rahuldust,” leiavad noored.

Kindlad on nad ka oma teadmistes: Martinil pole raske kirjeldada, miks on klassikatehnikas tähtis suusa paine ning Enna võiks välja mõelda lihtsa pidamismäärde, mille pealekandmine ise ei oleks juba treeningu eest.

Kõva suusatreeningu asemel on seni eelistatud pärast tunde koos vestelda, naljatleda ja arutleda maailmas toimuva üle.

Palupera taas platsis

Kohal on ka eelmise teatemaratoni parim Maalehe võistkond, 32na lõpetanud Palupera külade esindus.

“Kohta tuleb kaitsta!” kinnitab võistkonna esindaja Kalev Lõhmus, kes ise rajale minejate sekka ei mahtunud.

Paluperalastele on maraton emapiimaga kaasa antud: külad asuvad Valgamaal, Otepää ja Elva vahel, seal kulgeb kolmandik Tartu maratoni rajast.

Lõhmus kutsub rahvast nii 10. kui ka 17. veebruaril Tartu maratoni Palu toitlustuspunkti, mille hea käekäigu eest külarahvaga seistakse.

Veel lähevad Maalehe toel rajale võistkond Kasepakk ning valitud seltskond pea 30 aastat Valgas tegutsenud laulukoorist Rõõm.

“Arutasime ühel õhtul proovis, et saadame oma esindajad talvisest “suusalaulupeost” osa võtma,” lausus laulumees Rainis Uibo.

Tekkis elevus, ühise arutelu tulemusel arvati võistkonda Andre Säre (bass), Rainis Uibo (tenor), Diana Genrihov (sopran) ja Piret Kangur (alt).

Kasepakk läheb välja aga kindla teadmisega, mida üks pikem suusasõit endast kujutab. Maratonistaaži on Kristin Petersonil ja Marliis Odamusel kolme, Kristo Petersonil seitsme ja Marek Mägil kahe korra jagu.

Teatemaratonile minnakse siiski esimest korda.



VÕIDU JA LUSTI PÄRAST

Tartu teatemaraton

- II Tartu teatemaraton toimub pühapäeval, 10. veebruaril koos 42. Tartu maratoni avatud raja sõiduga.

- Start antakse kell 9 Tehvandi Spordikeskuse staadionil ühisstardina. Finiš on avatud kella 12–17 Tartumaa Tervisespordi­keskuses.

- Võisteldakse neljaliikmeliste võistkondadena.

- 63 km distants koosneb neljast etapist: Otepää–Matu, 12 km; Matu–Kuutse, 20 km; Kuutse–Palu, 14,6 km; Palu–Elva, 16,4 km.

- Suusatatakse vabas või klassikalises tehnikas.

Allikas: www.tartumaraton.ee