Arvukate uuringutega on tõestatud, et abielus olevatel inimestel on väiksem risk haigestuda, alates lihtsast ülemiste hingamisteede viirusest kuni diabeedini. Ning eriti puudutab see mehi.

Ühise rahakoti omamine ja sissetuleku jagamine aitab vastu panna ka rahast põhjustatud stressile – elus juhtub ju igasuguseid olukordi, kui äkki raha vaja läheb.

Kuid see kõik kehtib vaid õnnelike kooselude kohta. Pidevalt konfliktses õhkkonnas elavad inimesed haigestuvad sagedamini ning paranevad haigustest aeglasemalt.

Pikaealisus

Abielu võib eluiga pikendada. Erinevate uuringute tulemused väidavad, et abielus olevatel inimestel esineb enneaegset surma 10-15% võrra vähem kui rahvastikus üldiselt. Tõenäoliselt sellepärast, et kaasad hoolitsevad mitte ainult enda, vaid ka teineteise tervise eest.

Samas, üks 1921. aastal alanud uuring näitab veenvalt, et jah, need, kes abiellusid ja kelle abielu ka püsima jäi, elasid kaua. Kuid veel kauem elasid need inimesed, kes kunagi ei abiellunudki.
Tõenäoliselt peitub võti taaskord suhte kvaliteedis.

Jõukus

Armastus on küll hindamatu, kuid majandusteadlased püüavad seda siiski raha raamidesse suruda, väites, et pikaajalises abielus olevad inimesed on kogu elu üksi elanutest kaks kuni neli korda jõukamad. Sest suure tõenäosusega käivad mõlemad kaasad tööl ja teenivad.

Samas näitab üks hiljutine abieluteemaline uuring, et jõukamad inimesed abielluvad kaks kuni neli korda sagedamini kui vaesemad. Pole ka ime, kui arvestada, kui palju pulmade korraldamine maksab.

Kui sa aga abiellud ja seejärel lahutad, on tõenäosus finantsolukorra halvenemiseks üsna suur võrreldes sellega, kui sa poleks üldse abiellunud.

Vähem üksindust

Pikaajaline suhe mõjutab positiivselt ka inimese vaimset tervist: abielus inimesed kannatavad harve depressiooni all ja tõenäoliselt tarbivad nad vähem ka ravimeid ning alkoholi. Loomulikult leiab elust ohtralt ka vastupidiseid näiteid, kuid õlg, mille najal häda korral nutta ning inimene, kellega muresid jagada, on ikkagi suureks toeks. Eriti käib see meeste kohta.

See ei tähenda, et kõik üksi elavad inimesed end üksikuna tunneksid või depressiooni alla kannataksid. Kui elad üksi ja sul on häid sõpru, pakuvad nemad sulle samasugust sotsiaalset tuge nagu elukaaslane.

Õnn

Kõik me loodame, et abielludes elame õnnelikult koos kuni elupäevade lõpuni, eks. Üldiselt võttes ongi nii, sest uuringud tõestavad, et abielus olevad inimesed on õnnelikumad. Asi võib olla muidugi ka selles, et õnnelikumad inimesed abielluvad sagedamini, sest nad suhtlevad ja tutvuvad kergesti ning kohtavad tõenäoliselt ka armastatud inimest lihtsamalt, kui need, kes õnnetud on.

Täheldatud on sedagi, et eriliselt oluline mõju õnnetundele on abielul ajal, mil kaasad on keskealised ja kohustusi-muresid palju.

Seks

Sageli arvatakse, et üksikute seksuaalelu on elavam. Tegelikult on asi vastupidi – abielupaarid seksivad kaks korda sagedamini kui üksi elavad inimesed. Kuid jah, mida aasta edasi, seda harvemaks jääb ka nende seksuaalelu.

Kindlaks on tehtud seegi, et paarid, kelle kooselu on kestnud vähem kui kaks aastat, seksivad kaks korda sagedamini kui need, kes on abielus olnud enam kui kuus aastat.

Seksuaalelu kvaliteedi kohta on aga raskem andmeid koguda. Jämedalt võttes võib öelda, et kooselus olevatest meestest on oma seksuaaleluga rahul 65% ja naistest 67%, suhtes olevatest, kuid eraldi elavatest meestest 83% ja naistest 80% ning kogu elu üksi elanud meestest 46% ja naistest 44%.

Rasvumine

Kõik eelnev oli paarisuhtes olevate inimeste puhul hea. Kuid üks asi on selgelt parem üksikutel – kehakaal. Neile meeldib olla paremas füüsilises vormis ja saledam.

Abielus mehed on 25% tõenäosusega ülekaalulised, võrreldes nendega, kes pole abielus.
On kindlaks tehtud, et üksi elavad inimesed pühendavad spordile nädalas keskmiselt 1,5 tundi enam aega kui kellegagi koos elavad mehed-naised.

Arvatakse, et pikaajalises suhtes inimesed löövad kergemini oma välimusele käega.

Allikas: The Guardian