Kuni naine elas, polnud häda midagi. Ent viimased seitse aastat on ta pidanud üksinda toime tulema. Lapsed elavad kaugel.

“Ma ei karda niivõrd vargaid, mult polegi midagi võtta, aga hirm on, kui tervisega midagi peaks juhtuma,” arutleb ta.

Koduuksele nõjatudes räägib mees, et peab oma parimaks sõbraks mobiiltelefoni. See on alati kaasas. Alati laetud.

Hirm viib une

Aga telefon ei asenda inimest kõrval. Ei asenda seda koergi. Mõne aasta eest, kui Vassiljev toas lae all kardinaid sättis, hakkas tal pea ringi käima ja ta kukkus toolilt alla. Peas on praegugi haavamärgid näha.

Mehe sõnul oli ta tookord sedavõrd oimetu, et helistajat temast polnud. Poleks võib-olla enam ka kunagi olnud...

“Õnneks juhtus Elvas elav poeg täiesti juhuslikult läbi tulema ja kutsus kiirabi,” meenutab ta.

Kuigi vanahärra tervis kipub teinekord alt vedama, laste juurde linna ta oma kodust ka minna ei taha. Vähemalt senikaua, kuni arvab kuidagigi ise toime tulevat. Lähim naaber jääb oma poole kilomeetri kaugusele.

“Mobiil on tõesti hea asi, aga ega ma tegelikult lastega iga päev ka räägi, see kõik ju maksab,” möönab Vassiljev.

Salukülast mõne kilomeetri kaugusel Tabivere vallas Juula külas on eakatel tüki muretum elada. Külla sissesõidul võtab kõiki vastu silt, mis annab teada, et tegutseb naabrivalve.

“Kui küla peal kahtlast autot või liikumist näeme, kohe helistame üksteisele, meil on kõigi telefoninumbrid olemas,” räägib Urve Salumets, kel Juula külas suvekodu.

Salumetsa sõnul on nii ka eakatel julgem. Külas – nii uskumatu, kui see ka ei tundu – päris üksi elavaid vanu inimesi ei olevatki. Vanim elanik on tema enda ema Salme Tallmeister, kel aastaid 89, kuid kes siiani kõbus.

“Mul siin vihikus kõik numbrid kirjas, kõige tähtsam kõige suuremalt. See esimene on naabri Evi oma,” näitab Tallmeister.

Silmanägemine on küla vanimal elanikul nii hea, et ei pea lugemiseks ega lauatelefonil numbrite valimiseks prillegi ette sättima.

“Mul on kõvasti vedanud − kaks poega elavad ka siin kodutalus, ja tööpäevadel, kui üksinda kodus olen, helistab üks neist mulle alati kindlal kellaajal,” tunneb Tallmeister end üsna turvaliselt.

Hädas aitab nupp

Varasemast helgemad on päevad ja ööd varsti juba poolteist aastat olnud ka 83aastasel Natalja Jõel, kel kodu Laeva vallas Sinikülas.

“Laeva vald muretses mulle häirenupu − kui üksik ja vana oled, siis paremat asja ei oska tahtagi,” kiidab Natalja Jõgi.

Punast hädaabinuppu kannab ta käel nagu kella. Kui abi vaja, vajutab randmel asuvale nupule ja silmapilkselt jõuab signaal teenust pakkuva Meditech Estonia kõnekeskusse. Sealt siis püütakse temaga telefonitsi ühendust saada, et selgitada abivajamise põhjus. Kui ühendust saada ei õnnestu, antakse teade kohe edasi Tartus elavale pojale või kilomeetri kaugusel elavale naabrile või valla sotsiaaltöötajale.

“Mul ei ole selle aja sees veel nupu abi vaja läinud, aga hoopis kindlam tunne on küll,” pihib memm, kes tervisega kimpus.

Õhtuti läheb ta nüüd taas rahulikult magama. Vargaidki ei karda enam. Üle kümne aasta üksinda elanud Jõe kodus on varemalt sees käidud. Seepärast oskab ta hinnata seda hingerahu. “Kui tulevadki, vajutan nupule − vargad ehmatavad ära, kui aparaat toas tööle hakkab.”

Jõgi ütleb, et ei oskagi enam ilma punase nuputa olla. Peab seda mobiilistki etemaks, kui abi kähku vaja. Mobiili ei kanna ju igal sammul kaasas. Tema ei võta aga oma nuppu randmelt ei magades, pesu pestes ega isegi saunas olles. On teine täiesti veekindel.



ABIKS EAKATELE

Häirenupp

- Mõeldud üksi elavatele eakatele abi kutsumiseks õnnetuse, kukkumise, terviserikke, tulekahju korral või kui kurikaelad kimbutavad.

- Häirenuputeenus on maailmas inimesi aidanud üle 30 aasta. Eestis alustas esimesena üleriikliku teenuse (Medi häirenuputeenus) pakkumist Meditech Estonia 2010. a maikuus ja hetkel on töös üle Eesti mõnisada häirenuppu.

- Kuutasu analoogtelefonivõrguseadmega ühenduse korral on Medi häirenuputeenusel 31 eurot, mobiilvõrguseadmega 44 eurot.

- Oktoobris 2012 alustas häirenuputeenuse pakkumist MTÜ Eesti Naabrivalve, praegu käib teenuse tutvustamine. Töötab mobiilsidesüsteemil, kuutasu 37 eurot.

- Häirenuputeenust saavad mõlemalt pakkujalt osta eakatele nii omavalitsused kui ka eraisikud oma lähedastele.

Allikas: Meditech Estonia, MTÜ Eesti Naabrivalve