See võib olla impulsi ajel sündinud ainuõige otsus päästa kaaslase elu, või hoopis aastatepikkune ja igapäevane hoolimine neist, kes ise ei jaksa. See on midagi sellist, mis meile, kõrvalseisjaile, võib tunduda uskumatu eneseületusena, kuid neile inimestele on see loomulik osa elust ja käitumismustrist.

Iga suure teo taga on õigel ajal tehtud õige otsus, mis on kasvanud välja hingeharidusest ja tegutsemisjulgusest, kodust ja kasvatusest. 

Tallinna reaalkooli ajaloolisesse saali kogunenud rahvas austas mõni päev tagasi “Eestimaa uhkuse” pidulikul tänuüritusel taas tublisid inimesi, kes olid rahva poolt tunnustamiseks üles seatud.

Kandidaate oli mitusada – elupäästjad, heategijad, kohaliku elu edendajad, arstid ning õpetajad. Kõik nad on suurepärased inimesed, kes märkavad teisi ja aitavad neid, kes abi vajavad. Nad hoolivad ning panevad õla alla ning teevad enamat, kui ühiskond harilikult ootab. 

Kõigi laekunud vihjete seast valis žürii Eri Klasi juhtimisel välja kümmekond avalikku tunnustust väärivat inimest.

Auhinnasaajaid olid tulnud õnnitlema paljud tuntud inimesed ja neile esinema armastatud artistid Tõnis Mägi, Birgit Õigemeel, Kaire Vilgats, Dagmar Oja, Karl-Erik Taukar, ETV lastekoor.

Kangelasteks olid Kääpa põhikooli hing ja hea haldjas Sirje Kartsepp, raskustes suurpere abistaja Laura Teder, imeline Pärnumaa pereõde Aita Sander, erivajadustega laste koolide asutaja Ave Kalmus, suurperede abistaja Kai Tomingas, kasuperevanemad Malle ja Ants Arnek, uppumisohus noormehe päästnud Laura Vool, Palamuse elupäästjad Ingel-Liis Haljas ja Kristiina Kõiv, ihtüoosihaige Kaido abistamiseks sotsiaalmeedias kampaania algatanud Gerly Kedelauk ning heategevusliku motokrossi korraldajad Tanel Leok ja sõbrad.

Korraldaja privileeg

MTG Eesti TV 3 tegevjuhi Priit Leito sõnul on “Eestimaa uhkus” saade, mida vaatajate ette tuua on suur privileeg. “Osaleda millegi sellise sünnis, mis kasvab meedia piiridest välja, saab rahva omaks ja läheb sügavale inimeste südametesse – see on puhas õnn,” ütles Leito. Ta lisas, et “Eestimaa uhkus” on kümne aastaga esile tõstnud üle saja suurepärase inimese, pööranud tähelepanu neile isetutele meestele ja naistele, mõnele veel päris noorele, kes midagi tähelepanu pärast ei tee.

“Auhinna on saanud rahva poolt esile tõstetud erakordsed inimesed, et nad eeskujuna meid, ülejäänuid, inspireeriksid. Neid austades mõtleme väärtustele, mis aitavad meil kõigil paremaks saada ja rahvana lootusrikkamalt tulevikku vaadata. Nad on olemas ilma meieta ja nende teod on suured ka ilma meedia tähelepanuta. Aga miks neist siis rääkida? Eks ikka meie, ülejäänute pärast. Selleks et me ise pisitasa paremaks saaksime, endasse vaataksime ja neid kõige tähtsamaid küsimusi esitaksime. Tänan veel kord kõiki kangelasi, ka neid, kes seekord lavale ei mahtunud, kuid kes ometi muudavad meie väikese Eestimaa paremaks paigaks,” rääkis Leito.

Sild vanade ja uute uhkuste vahel

Alates 2005. aastast on ‟Eestimaa uhkuse” auhinna aastate jooksul pälvinud üle saja inimese ning mitmed lood inspireerivad väga paljusid. 

Meenutamaks liigutavamaid hetki, olid 28. detsembril toimunud tänugalale kutsutud ka Taimar Visla, Märt Vähi ning Jaak Rigor Maidla.

Taimar Visla pälvis uhkuse-tiitli vaid kuueaastasena, sest kogus 3000 krooni abiraha lastekodule, kuhu sattus tema liivakastisõber.

Märt Vähi esitati austamiseks Lootuse küla rajamise eest. Just tema oli see, kes aastaid tagasi ulatas oma mehise käe elu hammasrataste vahele jäänutele ning jätkab ennastsalgavat tööd siiani.

Galale oli palutud ka nüüd juba 16aastane Jaak Rigor Maidla, kellest kümme aastat tagasi ilmus ajalehes Valgamaalane foto, millel kuueaastane Jaak on haiglas, hoides süles oma kolmekuust õde, kellega ta põlevast majast paar päeva varem välja hüppas. Jaak kaalus siis 19 ja tema õde Lisette Valeria 7 kilo.

“Taaskohtumine inimestega, keda olen aastate jooksul kangelaslikkuse eest lavale palunud, oli väga liigutav,” märkis “Eestimaa uhkuse” galaõhtu juht Annely Adermann. “Meeleolu saalis muutus tänu neile tõepoolest veelgi südamlikumaks. Ühtlasi kinnitab nende kangelaste kunagisele tunnustamisele järgnenud tegevus, et nad on heade tegude rajal jätkanud. See on väga julgustav ja rõõmustav,” lisas Adermann.