Olustveres puutööd õppides võttis Janne eesmärgiks välja töötada ja valmis teha lastele sobilikes mõõtudes Hiiu kandle prototüüp, mis aga oleks suure pilliga võrdse kõlaga.

Pilli valmistama asus Janne 2013. aasta suvel Soomes Ikaalinenis koostöös pillimeister Rauno Niemineniga.

Pillipuuks sai mänd

Seda tüüpi kannel on tänapäevani levinud Eestis, Rootsis ja Soomes ning Venemaal. Igas piirkonnas on välja kujunenud oma pillitüüp, mängutehnika ja repertuaar. Sellel arhailisel keelpillil on ülaosas mänguava.

Eestis levinud Vormsi tüüpi Hiiu kannel on nelinurkse korpusega, laia mänguavaga ja 2–4keelne. Kuna Hiiu kandle neljanda (kõige madalama keele) häälestamise algne tõde on tänini kinnitamata, on Eestis Hiiu kandle 3. ja 4. keel häälestatud samasse häälde. “Seetõttu pidasin laste pilli kavandades otstarbekaks panna sellele kolm keelt, mis hõlbustab pilli häälestamist,” põhjendab Janne. Et kandlemängu saab õppima hakata juba varakult, on kandle mõõtude juures arvestatud viieaastase lapse käe suurusega.

Pilli korpuse materjaliks on männipuu, see õõnestatakse välja ühest puust ja aisadki on samast puust.

Jõhv, tamiil või sool?

Milline on parim materjal keelte jaoks, seda peab iga mängija ise otsustama. Jõhvkeel on kõige pehmema tooniga ning autentsema kõlaga. Samas on see kõige tundlikum temperatuurile ning niiskusele. Mis tähendab ka, et pill vajab sagedast häälestamist.

Tamiilkeelt niiskus ei mõjuta ja see püsib hästi hääles. Kuid selle toon on jäigem ning teravam. Samuti kogub sünteetiline keel enda sisse kiiresti poogna määrdeainet kampolit, mis keeltele ladestudes parkub ja hakkab põhjustama kriiksuvat tooni. Seetõttu tuleb neid keeli hoolega puhastada.

Sooltest keel seisab hääles peaaegu sama hästi kui tamiilkeel, kuid annab tamiilkeelest veelgi teravamat tooni ja ka kampol ladestub sellele samamoodi.

Üldiselt tulebki Hiiu kannelt sageli hooldada, sest tegu on äärmiselt õrna pilliga. Kannelt tuleb hoida kuivas köetavas ruumis 15–30 kraadi juures, soovitatavalt kastis ning eemal küttekehade lähedusest. Kui pill viia külma käest sooja ruumi, ei tohi teda kohe kastist välja võtta, vaid tuleb anda pisut aega pilli ja ruumi temperatuuride ühtlustumiseks. Keelte häälestamisel keerata alati keel enne lõdvemaks ja alles siis pingutada soovitud kõrgusele.