Uuring viidi üheksas Ameerika Ühendriikide 3-, 4- ja 5-tärni hotellis, kust võeti kokku 36 proovi. Proove võeti kõigi hotellide ühe numbritoa teleripuldilt, laualt, telefonilt ja vannitoa valamukapilt ning neid analüüsiti EmLab P&K teaduslaboris.

Uuring tulemusi saab üldistada ka teistesse riikidesse, sest koristamine sõltub hotellipidajate iseendale seatud nõudmistest ja inimestest, kes koristavad. Ja seda, kuidas koristatakse, ei näe hotelli juhtkond ega klient, olgu siin- või sealpool ookeani.

Näiteks on varjatud kaameraga filmitud videodest selgunud, et koristajad puhastavad tihtipeale valamukapi pindu sama lapiga, millega WC potti. Pealtnäha on pinnad puhtad, aga milliseid baktereid valamukapilt leida võib, näitab ainult laborianalüüs.

Selgus, et keskmine hotellituba on mustem kui tüüpiline kodu või näiteks kool. Mida peaks terviseriskide vähendamiseks tegema?

Lihtsaim moodus on aeg-ajalt käsi pesta. Reisides võiks kaasas olla ka pisike pudel desinfitseeriva vedelikuga või alkoholiga immutatud niisked lapid, mida leiab apteegist. Kui tahad puhtuses kindel olla, saab nendega olulisemad paigad puhastada.

Bakterid, viirused ja parasiidid on kõikjal meie ümber, aga avalikud ruumid on nende levikuks eriti sobivad paigad. Travelmathi uuringus hinnati bakterite rohkust nende kolooniat moodustava ühiku järgi, mille lühendiks on CFU – inglise keeles Colony Forming Unit. See näitab, kui palju on ühes proovis elujõulisi bakterirakukesi.

Hea uudis on see, et kõiki neid pindu saab kerge vaevaga puhastada.

Nagu eespool öeldud, võeti analüüse 3-, 4- ja 5-tärni hotellide tubadest.

Euroopas ja USAs erinevad tärnide tähendused, aga üldjuhul pakuvad 3-tärni hotellid Ühendriikides kasina teenusepaketiga mõistlikku kvaliteeti. Analüüsitulemustes oli aga huvitav see, et just need odavad hotellid oli puhtamad kui 4- ja 5-tärni hotellid.

Näiteks 3-tärni hotellide kõige mustem koht numbritoas oli vannitoa valamukapp (320,000 CFU/ruuttollil), aga see näitaja oli keskmiselt umbes kaheksa korda väiksem kui 4-tärni hotellide vannitoas ja kolm korda väiksem kui 5-tärni hotellide vannitoas.

Kõrgema klassi 4-tärni hotellid on küll üsna luksuslikud, aga vannitoa valamukapp oli neis ööbimispaikades kõigist hotellidest ja analüüsitud kohtadest kõige mustem. Sellele järgnes numbritoa laud. 3-tärni hotellide seas oli valamukapp samuti toa kõige mustem paik, järgnes teleripult.

5-tärni hotellides on kõik luksuslik ja peaks olema ka puhtam kui odavates ööbimispaikades, aga selles loogikas sisu ei olnud. 5-tärni hotellide kõige mustemad kohad olid teleripuldid, järgnesid valamukapid.

Laboris ei määratud mitte kõiki baktereid, mida proovides võis leiduda. Otsiti neid baktereid, mis põhjustavad levinud tervisehädasid, näiteks nahalöövet, kopsupõletikku, hingamisteede või muid infektsioone.

Travelmath märgib järelduses, et tubade koristamise sagedus ja moodus on hotellides väga erinev. Kuigi paljud bakteriliigid pole tervisele ohtlikud, tasub hotellides enimkatsutavaid pindu ise puhastada või vahetevahel käsi pesta.