Paberite järgi on tema ametinimetus kreemlikööri meister-liinioperaator ja kolhoosi asemel nüüd tööandjaks AS Remedia.

“Kiiu Torni munalikööri retsept on püsinud sama kõik see 25 aastat,” ütleb Reet. Sai see ju omal ajal välja töötatud koos Tallinna Tehnikaülikooli teaduritega. Ka tootmine käib samade seadmetega, nii et tegu on tõelise retrotootega, mis on kõige nõutum enne munapühi.

Praegu kasutatakse toorainena munakollaste massi, millele hakatakse reaktoris ehk suures klaasist anumas järgemööda juurde segama alkoholi ja ülejäänud tooraineid. Maitsestatakse mitmesuguste maitseainetega ja lastakse seista, et lõhn ja maitse oleks täiuslik.

Enne lõunat käima pandud liköör saab valmis vastu õhtut – kreemise konsistentsi saamiseks tuleb seda aeglaselt tundide viisi segada. Sellist likööri ei toodeta kuskil mujal Ida-Euroopas ega Skandinaavias. Munaliköör Kiiu Torn pälvis tänavu ka tunnustatud maitse ehk ristikumärgi.

Esimestel aastatel sai Reet nii palju likööri valmistada, et ainuüksi muna lõhn hakkas vastu ja ta ei suutnud ka omletti süüa. 

Kuna nüüd on tootevalik laienenud ja munalikööri tuleb teha harvem, on naine jälle mune sööma hakanud. Likööri ta ise siiski ei joo, kuid kasutab seda keeksitaina koostises. Ahjus küpsedes alkohol aurustub, kuid liköör annab keeksile imehea maitse.



RETSEPT: Munalikööriga keeks

4 muna
200 g suhkrut
vanillsuhkrut
250 ml toiduõli või sulatatud võid (margariini)
200 ml Kiiu Torni munalikööri
200 g jahu (poole võib asendada tärklisega)
2,5 tl küpsetuspulbrit
vormi määrimiseks rasvainet ja riivsaia

Määrida koogivorm rasv­ainega. Kuumutada ahi 180 kraadini. Hõõruda munad suhkru ja vanillsuhkruga tugevaks vahuks. Kloppida sisse munaliköör ja rasvaine. Segada jahu küpsetuspulbriga ja lisada tainale. Raputada vorm üle riivsaiaga ja kallata koogi­tainas vormi. Küpsetada ahjus umbes 60 minutit.