Kriitiline aeg diagnoosimiseks on neli tundi, mis Hiiumaalt pealinna suundudes kulub ainuüksi transpordile. Insulti ja muidki haigusi aitaks kiiresti diagnoosida kompuutertomograafiga tehtav pilt ning seda võimalust on haigla endale soovinud juba viimased paar aastat.

Probleemi valulikkuse tõi septembri keskel välja Eesti Päevalehes ilmunud artikkel, kus riigikontrolli vanemaudiitor Meelis Peerna tõdes, et arvestades tervishoiu rahastamise üldist olukorda, ei ole riigil mõistlik Hiiumaa haiglale erandit teha ning kulutada neli miljonit krooni tomograafi ostmiseks. Seda enam et riigikontrolli analüüsi andmeil on kõigi üldhaiglate tomograafid alakasutatud.

Selline seisukoht oli hiidlastele kõva löök ning kustutas viimasegi lootuse saada tõsise olukorra leevenduseks abi.

Oktoobri alguses otsustas MTÜ Hiidlaste Koostöökogu haarata õlekõrrest ja saatis ETV saatele “Jõulutunnel” taotluse palvega koguda sel aastal raha Hiiumaa haiglale tomograafi ostmiseks.

Pärast põhjalikku vestlust saate toimkonnaga võisid hiidlased eelmisel nädalal kergemalt hingata — saatejuht Margus Saare kirjast selgus, et kuue taotluse hulgast jäi sõelale nende tomograaf.

Hiidlaste Koostöökogu tegevjuht Reet Kokovkin ütles, et tomograafi saamine ei ole hiidlaste eraasi.

“Muidugi võib ja tuleb riiki juhtida kasumipõhiselt, aga maksumaksjatel on õigus nõuda võrdset kohtlemist kogu riigis,” sõnas ta. “Ei saa olla nii, et kui tomograaf on kasumlik vaid suurtes keskustes, siis seal olevad inimesed saavad abi ja teised mitte.”

Hiidlasi tomograafi alal nõustanud Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogiaosakonna juhi Toomas Toomsoo sõnul peaks olema tomograaf iga kaasaegse haigla põhivarustuse hulgas, kuna see muudab haiguste diagnoosimise kiiremaks.

“Loomulikult ootame, et saarele tuleks noori ja andekaid meditsiinitöötajaid, aga kui on ikka valida kuuldetoru ja tomograafi vahel, siis pole raske arvata, kuhu valik kaldub,” märkis Kokovkin.

Eelmisel aastal kogus “Jõulutunnel” naiste varjupaikadele 1 526 000 krooni. Tomograafi tarbeks kuluvat nelja miljonit ei looda hiidlased “Jõulutunneliga” kokku saada, kuid lubavad panna mängu kõik jõud, et teave annetamisvõimalusest leviks.

“Kui “Jõulutunnel” ukse lahti teeb, küll siis tulevad teisedki appi,” loodab Kokovkin. “Kui me ei hooli ühest väikesest kohast ja sealsetest inimestest, siis kaotame oma Eestimaa!”