Põhjus, miks ma kutsusin teid mõtteid vahetama, on see, et ükskõik, kellega ja ükskõik millest juttu ei alusta, ikka jõuame selleni, et “vaadake, mis praegu toidupoodides toimub!”. Milline tunne teil endal viimasel ajal toidupoes käies tekib?
Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste:
Mind ja minu perekonda puudutab praegu poodides toimuv vägagi otseselt – meie peres on kuus liiget. Jälgin hindu teraselt ning muudan vajadusel ka oma ostukäitumist. Tean, et paljud teevad nii. Oma osa on siin muidugi ajakirjandusel, kes hinnatõusu teemat korrakski meelest minna ei lase.
Põllumeeste Keskliidu president Juhan Särgava:
Igapäevasel poeskäimisel hinnatõus nii märgatav polegi, söön võrdlemisi tavalisi asju. Küll paistab see silma siis, kui mõnd perekondlikku sündmust tähistada ning midagi paremat lauale panna tahan.
Fazer Eesti ASi juhatuse esimees Kristjan Kongo:
Kui võrdlen tänast ostukorvi poolteise aasta tagusega, julgen väita, et see on isegi veidi odavam. On kindlasti kaupu, mis on kallimad, aga rohkelt on ka neid, mis odavamad. Kui jälgida kas või odavamale kaubale viitavaid kollaseid hinnasilte, saab nendest oma toidukorvi vägagi hästi kokku panna ja see on isegi paarkümmend protsenti odavam kui nn keskmine. Nii sisaldab teema, et hinnad on palju või meelevaldselt kasvanud, väga palju emotsioone.
ETK juhatuse esimees Kati Kusmin:
Minu sõbrad-tuttavad on kõik ühel meelel, et kriisil on olnud vähemalt üks positiivne mõju: tarbijad ei raiska toitu. Poes ei kuhjata enam oma toidukärusid üle, ostetakse enamasti vaid seda, mida tõesti vaja läheb. Loodame, et vahepealne raiskamise aeg ei tule tagasi. Teine, mis samuti hea: inimesed on hakanud ise rohkem kodus süüa tegema, seda ka koos perega. Et aga hinnad on pärast vahepealset sunnitud langust kerkinud, on tõesti tõsi. Õigemini – need jõuavad tagasi normaalsele tasemele. Põhjus, miks hinnad kõrgemad tunduvad, peitub pigem selles, et muud kulutused on vahepeal suurenenud ja sissetulekud mitte eriti – reaalpalk on väidetavalt langenud juba mitmendat kvartalit järjest.
Oll:
Eestlased samastavad tihti väljendid “õige” ja “õiglane”. Milline on teie arvates toidukauba õige, milline õiglane hind?