Pidusid räsisid nii tugevad vihmahood, herneterasuurused raheterad kui ka tormiks kiskunud tuuleiilid. 1935. aastal toimunud III Tartumaa laulupidu tuli tänu rajule sootuks katkestada. See esitas väljakutse ka peo toitlustajatele.

1935. aasta 1. juulil ilmunud „Postimees“ vahendab: „Ennastsalgavad naiskodukaitsjad, saades ise läbimärjaks, päästsid einelaua puudujäägist. Kui algas vihmasadu, siis jooksid lauljad ja peolised einelaua juure laua alla. Agarad naised katsid laua ja isuäratav supilõhn meelitas laudade all varjusolejaid einestama. Nii suudeti realiseerida 10 katlatäit suppi, see supp on kogu supp, mis valimistati.“

Sarnased ilmaolud saatsid ka järgmist, 1940. aastal juunis toimunud Tartu laulupidu. 10. juuni ajaleht „Uus Eesti“ vahendab, et laululava alla einelauas oli kõige parem minek palaval teel. „Jäätisemüüjad kastide taga aga lõdisevad külmast, ninad neil roosad nagu maasikajäätis,“ lisab leht.

Toidule pühendatakse suurt tähelepanu ka juulis Tallinnas toimuval laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg“, kus esmakordselt laulupidude ajaloos avatakse Eesti toidu väljak. Seal pakutakse värsket talukaupa, peakokkade poolt loodud suupisteid ja toidutööstuste parimaid palasid.

Eesti toit tuuakse laulupeole koostöös piirkondlike toiduvõrgustike, Eesti Peakokkade Ühenduse, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Aiandusliidu ja Eesti Toiduainetööstuse Liiduga. Väljak on osa hetkel koostatavast Eesti toidu arengukavast, mis otsib viise, kuidas meie toitu populariseerida nii Eesti inimeste, meid külastavate turistide kui ka välistarbijate seas.

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu „Aja puudutus. Puudutuse aeg“ toimub Tallinnas 4.-6. juulil 2014.

Allikas: Maablogi