Tema pilkupüüdev veoauto Ford TT aastast 1920 veeres maanteel kiirusega 30–40 km/h ning päev kuumas kabiinis oli väsitav nagu heina-tegu.

Kohalesõidu vaev aga tasus end igati – Järva-Jaani XXI vanaveokite kokkutuleku kolonnis sõites võitis Ford südameid kuhjaga.

Koit Toome hakkas Järva-Jaani poole sõitma päev hiljem ja alles ennelõunal, aga võitis südameid nõndasamuti. Lauluga muidugi.

Tõsi, tema päev nii väsitav polnud – ehkki ka saate “Lauluga maale” salvestamine pole alati just nii lihtne, kui televiisorist paistab. Mõnda laulu tuleb kaks korda järjest üles võtta. Mõnda ka kolm. Ning juhtub ka, et neli korda.

Aga see-eest jäävad laulude sõnad iga korraga rohkem meelde. Ning lõpuks laulavad kaasa ka põlvepikkused, kes seda laulu varem polnud kuulnudki.

Aga tagasi vanaveokite kokkutuleku juurde. Ford TT sai Järva-Jaanis järjest kiita. Seda kiitsid ka Helgi Niitsalu Türilt ja Aili Arminen Järva-Jaanist.

Kaardil varjupaigaga

Häid sõnu jagus teistelegi. Naistele jäi silma veel Lihula mehe Urmas Loosi puuküttel töötav ZIZ. “Ise kogu elu autoroolis olnud, siis pakub tehnika ikka huvi,” kiitis Helgi Niitsalu.

Sõbranna Aili Arminen lisas, et kuna vanade autodega seonduv ongi üks väheseid alasid, millega Järva-Jaani üle Eesti hiilata saab, siis hindavad ka kohalikud seda kõrgelt.

Ja Tuve Kärnerit ka, kes seisab paljude siinsete ettevõtmiste taga.

“Väikesel ja muidu üsna tavalisel Eesti asulal on ju raske ennast kaardile saada, aga autode varjupaika teatakse juba hästi, siin käib ekskursioone hordide kaupa ja endalgi on tore ringi vaadata,” lisas Arminen.

Hordid tulid ka pühapäeval. Gerli Padari ja Koit Toome pärast. Ning “Lauluga maale” lauluvalija, legendaarse Reet Linna pärast, kes on kuulus ka lavale astumata. Igatahes autogrammipliiats peab tal alatasa ühes olema.

Võib-olla oleks Reet Linna – just oma tuntuse pärast – pääsenud ka niidirulli veeretama, kuhu muidu naisi võistlema ei lubatud.

Ja ega see olnud ka päris niidirull. Autoromude vahel suur puidust elektrikaabli pool, mille peale roninud mehed seda käte ja jalgade jõul osavasti edasi veeretasid.

Lisaks jõule näidati naistele ka ilu: kuumus viis mehepoegadel särgid seljast!

Autorehviga sihtmärkide pikaliveeretamises haaras õrnem sugu aga ise härjal sarvist.

Naiste hoog ei kadunud ka siis, kui hakati autorehvi viskama kauguse peale – asi see tugeval maanaisel siis ära teha! Kleidisabad aina lipendasid tuules ja rehvid lendasid!

Pärast tormi päikeseprillid

Ei osanud rõõmsad pidulised hingeski aimata, et mõne minuti pärast kogub taevas nende kohale mustad pilved ja valla paiskub selle suve suurim äikesetorm.

Varjupaigas on õnneks küllalt mugavaid kohti, kuhu vihma eest varju pugeda (varjupaik ikkagi!), kuid kui simmani ajal hakkas tantsu löövatele vabatahtlikele pritsimeestele tulema kõnesid teedele langenud puude kohta, näis asi võtvat tõsisema pöörde.

Ajaks, kui Koit Toome järgmisel päeval kohale ilmus, mustad päikeseprillid ees, oli torm ammu möödas.

Õigemini – see jätkus lauluhuviliste (neidude ja naiste) südametes. 


Maaleht ja ETV kutsuvad rahvapeole

- Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas koos Koit Toomega peetud pidu saab ETVst näha 13. augustil.

- 13. augustil toimub pidu Kasepää külas koos Jassi Zahharoviga, 14. augustil Antsla Põllumeeste pargis koos Jakko, Mikko ja Mait Maltisega.