Tegemist on esmakordse Euroopa Vabatahtliku Teenistuse projektiga Eestis, mille eesmärgiks on anda ka väljaspool Eestit laulu- ja tantsupeo vastu huvi tundvatele noortele võimalus tutvuda lähemalt eesti kultuuri ja ühe olulisema traditsiooniga.

„Lisaks sellele saavad noored kogeda rahvusvahelises meeskonnas töötamist", ütles Euroopa vabatahtlikke koordineeriva MTÜ Continuous Action juhataja Elen Brandmeister.

Noored vabatahtlikud üheteistkümnest riigist - Austriast, Rootsist, Itaaliast, Hispaaniast, Bulgaariast, Lätist, Leedust, Suurbritanniast, Kreekast, Ungarist  ja Prantsusmaalt saabusid Eestisse juba 1. juunil ja võtavad kahe kuu jooksul osa nii laulu- kui tantsupeo ettevalmistusest, läbiviimisest ning mitmesugustest rahvapeoteemalistest järeltegevustest. „Laulu- ja tantsupeo ajal võib neid märgata nii rongkäigus kui ka lauluväljakul ja Kalevi staadionilgi, abistamas rahvapeo külastajaid ning Tallinnasse spetsiaalselt selleks puhuks saabunud väliskülalisi ja esinejaid," rääkis Brandmeister.

„Vabatahtlike teenistus on alanud intensiivse koolitusperioodiga ning teoreetiliste ja praktiliste eesti keelt ja kultuuri tutvustavate töötubadega. Laulu- ja tantsupeo traditsiooni paremaks mõistmiseks on osaletud eesti rahvatantsu ja -laulu loengutes ning praktilistes tundides, samuti külastatud Tartu laulupidu," lisas ta.

„Tulin Eestisse ilma kindlate teadmisteta siinsest kultuurist ja inimestest. Olin näinud mitmeid fotosid Eestist, aga siiani kogetu on olnud palju muljetavaldavam kui oskasin arvata", sõnas Eestis esmakordselt viibiv Manuel Oberhollenzer Austriast. „Siin viibitud aja jooksul oleme saanud mitmeid uusi teadmisi Eesti kohta ja külastanud põnevaid paiku Tallinnas. Lisaks on koolitusprogramm keskendunud suures osas imetlusväärsele Eesti laulu- ja tantsupeo traditsiooni tutvustamisele. Minu kodulinnas Innsbruckis midagi sellist ei kohta," lisas ta.

25. laulu- ja 18. tantsupidu „ÜhesHingamine" toimub 2.-5. juulil Tallinnas. Peo juhatab sisse pillipidu 2. juulil Raekoja platsil, millele järgnevad kolm tantsupeo „Meri" etendust ja kaks päeva kestev laulupidu. Tantsupeo idee autor on Henn Tiivel ja kunstiline juht Ülo Luht, laulupeo kunstiline juht on Ants Soots.