Siis tuli hoiduda töötegemisest, jooksmisest, hüppamisest ja tantsimisest, et luud-kondid aasta läbi ei valutaks. Ja kui nad just sel päeval juhtusid häda tegema, ennustas see luuvalude jätkumist terveks aastaks, on kirjutanud Jüri Kuuskemaa.

Et tervist kosutada, olevat luuvalupäeva hommikul kasulik kauem magada kui muidu, arvati Saardes.

Luuvalupäev on märter Apollonia päev. Püha neitsi Apollonia sai raskelt kannatada ühe kristlastevastase pogrommi ajal, kui neitsil löödi hambad välja ning lubati ta elusalt põletada, kui ta kohe oma usku ei salga. Apollonia palus end seepeale hetkeks vabastada ning viskus ise tulle.

Püha Apollonia poole pöörduvad nii hambaarstid kui ka hambavalus vaevlejad. Kristlikus kunstis on Apollonia tunnusmärgid hammas ning tangid.

Eesti rahvakalender on Püha Apollonia näiliselt unustanud, kuid luuvalupäeva kombed viitavad, et katoliikluse ja õigeusu pärandina juurdunud kombed olid veel hiljuti elujõulised Hiiumaast Setumaani.

Tänini on säilinud vaid üks keskaegne P. Apollonia kujutis Tallinnas. See on Niguliste peaaltaris koos teiste varakristlike märterneitsite Barbara, Dorothea ja Kateriinaga.

Enne reformatsiooni oli Nigulistes Apolloniale pühendatud erialtar. Selle väljanägemisest puuduvad andmed, kuid võib arvata, et kristliku meelekindluse sümbolina esitatud altaril kujutati pühaku kannatuslugu ja imetegusid.

Jüri Kuuskemaa kirjutise leiad siit.