14. oktoober peeti kolletamispäeva. Kolletamispäevaks peaksid kõik puulehed juba värvi muutnud olema. Kiriklikult oli see vanasti sügistööde lõppemisega seotud eestpalvete päev. Kolletamispäeval oli juba ristiusueelsel ajal tähtis roll, sest korjusepäev (14. jaanuar), künnipäev (14. aprill) ja mareta- ehk karusepäev (13. juuli) ning kolletamispäev (14. oktoober) jagasid aasta neljaks võrdseks osaks. Soomlased lugesid siis 14. oktoobrit talve alguseks.

18. oktoober on luukapäev. Evangelist Luukas oli väidetavalt arst ning apostel Pauluse truu kaaslane. Arvatakse, et lisaks Luuka evangeeliumile kirjutas ta ka Apostlite tegude raamatu.

Luukapäeva tähistati esmakordselt 9. sajandil. Luukas oli ilmselt Kolossa koguduse pagankristlane — nii kutsuti kristlasi, kes olid küll uue usu vastu võtnud, kuid polnud juudi rahvusest.

Luuka evangeelium kuulutab helget lootust kõigile, kes oma pattu kahetsevad.

28. oktoober on simunapäev. See on Jeesus Kristuse jüngrite Siimona ja Juuda, aga mitte Juudas Iskarioti, nimepäev. Kõnealuseid apostleid peeti puuraidurite kaitsepühakuteks. Simunas öeldi, et rukist võib külvata kuni simunapäevani, pärast seda hakkab maa külmuma. Oktoobrikuud on nimetatud mõnel pool ka simunakuuks.

Rõngus kõneldi: Simmun tege silda suie pääle, madalite maie pääle.

Rahvakalendri tähtpäevade poolest on oktoober aasta kõige vaesem kuu.

31. oktoober on usupuhastuspüha, mida tähistatakse vaid reformatsioonijärgselt tekkinud kirikutes (luterlased, metodistid, babtistid). Mõnel pool nimetatakse seda reformatsioonipühaks.Tegemist on päevaga, mil Martin Luther 1517. aastal naelutas Wittenbergi lossikiriku uksele oma kuulsad 95 teesi.

Lutheri seisukoht oli, et patune inimene saab õigeks üksnes Jumala armu, mitte oma tegude läbi. Eriti teravalt taunis ta patukahetsuskirjade müümist.

Halloween on seotud vana keldi rituaaliga, mis on Ameerikas väljarändajate poolt juurutatud tähtpäev ning nüüd ringiga Euroopasse tagasi jõudnud. Karnevalilaadset püha peetakse 31. oktoobri ööl vastu 1. novembrit.

Artikkel on varem ilmunud Maalehes.