Maiade tsivilisatsioon kestis Kesk-Ameerika aladel umbes 2000. aastast eKr kuni Hispaania konkistadooride vallutuseni 15. sajandil. Esoteerilistele ajakummardajatele meeldis astronoomia ning kalendreid väga pikkade perioodide peale ette arvutada. Nende kalendrites oli palju teiste mesoameerika kultuuridega sarnaseid aspekte, paralleele on tõmmatud eriti just asteekidega, aga maiade iidseid tekste on enim dokumenteeritud ja tõlgitud.

Maiade kalendris algab pikk periood aastal 3114 enne Kristust ning on jagatud 394-aastasteks perioodideks ehk baktuniteks. Maiade jaoks oli number 13 püha ja homme, talvisel pööripäeval peaks levinud arusaama kohaselt lõppema maiade kalendris 13. baktun. Mesoameerika kunsti ja kirjanduse professor David Stuart (ehk peene nimetusega mayanist) räägib, et teadaolevalt ei rääkinud maiad oma kirjutistes midagi maailma lõppemisest: "Kalender mitte ei lõppe 2012 aastal, vaid jätkub veel 70 oktiljonit aastat tulevikku!"

Ka Soome teadlane ja maiade kultuuri ekspert Harri Kettunen tõmbab maiade kalendri ja maailma lõpuga seotud furoori maha: "Maiad on võinud küll ennustada maailmalõppu, ent sellest pole tänaseni tõendeid ei nende kirjutistes ega kunstis. Kõik sai alguse ühe lause valesti tõlgendamisest Michael Coe 1966. aastal ilmunud raamatust "The Maya", kus autor kirjutab oma hüpoteesist, mille järgi 13. baktuni tsükli lõpuga tulemas ka maailmalõpp."

Ja tänaseks usuvad seda müüti miljonid inimesed.