Ilmselt andis end üles seadnuile indu ka Indrek Tarandi edu Euroopa Parlamendi valimistel 2009, kui ta üksinda kogus üle 100 000 hääle.

Aga kes on need 32? Peale mõne erandi inimesed, kellest avalikkus ei tea midagi või peaaegu midagi. Enamikul pole oma kodulehekülge internetis,
paljudel pole avalikku kontaktigi, mille kaudu rohkem infot küsida.

Võimalus, et keegi neist 32st Riigikokku pääseb, on pigem väike. Sellele vaatamata ei saa üksiküritajaid tähelepanuta jätta. Pealegi: kõigil neil on rohkem või vähem selged väited, miks valija 6. märtsil just neid peaks eelistama.

Valimisringkond nr 1

Tallinna linn
Haabersti, Kristiine, Põhja-Tallinna linnaosa

Nr 877 Andres Ergma

- Sünniaeg: 14.10.1946
- Haridus: Tallinna Polütehniline Instituut, ökonomist
- Töö: Eesti Pensionäride Ühenduse Liidu juhatuse esimees, Nanso Group Eesti ASi juhatuse liige

Pensionäride huve kaitseb kõige paremini see, kes nende muredest aru saab, see on teine pensionär. Oma erialase ettevalmistuse ja pikaajalise juhtimiskogemuse tõttu näen läbi nii lollused kui ka kavalused, tulevad siis need kelle poolt tahes.

Et meie lapsed ei jääks ilma oma rahast, mida nad koguvad erapensionifondidesse, nagu see juhtus Ungaris, seisan radikaalse pensionireformi eest
Eestis.

Nr 888 Mart Helme

- Sünniaeg: 31.10.1949
- Haridus: Tartu Ülikool, ajalugu
- Töö: kirjastaja ja lektor

Peaksin oma prioriteetideks Riigikogus järgmisi teemasid: praeguse valimisseaduse muutmist majoritaarseks ja valitavate ametite ringi laiendamist (rahva poolt valitavad peaksid olema ka president, politseiprefektid, kohtunikud ja prokurörid); kõike seda, mis seostub perepoliitika ja eestluse jätkusuutlikkusega; kodumaise majanduse taaselustamist ja maapiirkondade uuele elule äratamist; välispoliitika muutmist vasalli välispoliitikast peremehe välispoliitikaks.

Nr 870 Svetlana Ivnitskaja

- Sünniaeg: 14.12.1956
- Haridus: kõrg

Vaadake minu kaheksat filmi aadressil www.youtube.com/svetiv15, ja siis loodan, et saate aru, miks ma Riigikokku kandideerin.

Valimisringkond nr 2

Tallinna linn
Kesklinna, Lasnamäe,Pirita linnaosa

Nr 879 Taira Aasa

- Sünniaeg: 1.08.1956
- Haridus: Tallinna Pedagoogiline Instituut, magister
- Töö: Eesti Kunstiakadeemia Avatud Akadeemia projektijuht, Uue Tööerakonna asutaja

Minu eesmärgiks on kõigi Eesti elanike ühishuvide eest seismine.

Kõige olulisem on perekond kui ühiskonna alus, elanike tervis ja tööhõive, inimeste põhiseaduslike õiguste tagamine.

Soovin suurendada lastetoetust, kehtestada ühtse vanemapalga keskmise palga suuruses, suurendada elatusmiinimumi kaks korda, tagada töötutele elatusmiinimumi, vähendada Riigikogu liikmete arvu ja palka kaks korda, vähendada erakondade finantseerimist riigi-
eelarvest.

Nr 876 Anne Eenpalu

- Sünniaeg: 31.01.1954
- Haridus: Leningradi Kõrgem A/Ü Kultuurikool, metoodik-lavastaja
- Töö: Lasnamäe linnaosa valitsuse halduskogu hariduskomisjoni liige

Inimene, kes on üles ehitanud oma talu ja kodu, oskab toetada kaaskodanike vajadusi ja pürgimusi.

Soovin, et eesti ja vene noored on tihedalt seotud Eestiga praegu ja tulevikus. Seisan huvihariduse (muusika, kunst, sport) riikliku rahastamise eest, et tagada noorte hõivatus olenemata elukohast ja vanemate majanduslikust olukorrast.

Nr 885 Martin Helme

- Sünniaeg: 24.04.1976
- Haridus: Tartu Ülikool, ajalugu
- Töö: kirjastuse Kunst direktor

Üksikkandidaadid on alternatiiv stagneerunud, korrumpeerunud, välishuve teenivatele tegelastele, kes on valijaid ikka ja jälle alt vedanud. Neil, kes leiavad, et asjad võivad vanaviisi edasi minna, on eelolevatel valimistel lai valik parteinimekirjade näol. Neil, kes soovivad saada ausamat, põhimõttekindlamat, kvaliteetsemat riigivalitsemist, on seekord suurepärane valik üksikkandidaate.

Nr 861 Ilmar Ibragimov

- Sünniaeg: 20.02.1973
- Haridus: Tallinna Tehnikaülikool, doktorant
- Töö: Tallinna Majanduskool, teadur

Olen professionaalne finants­analüütik. Minu platvorm: tootmissektorite arendamine Eestis nii, et oleks võimalik moodustada normaalseid riiklikke fonde, mis tagavad riigi kodanikele kõrgelt tasustatud töökohad, tasuta hariduse, kvaliteetse meditsiinilise teeninduse, noorperede toetused ja pensionifondi kasvu tootmisfondide maksete arvel.

Nr 873 Anti Poolamets

- Sünniaeg: 22.02.1971
- Haridus: Tartu Ülikooli õigusteaduskond 2000, TÜ ajaloo osakond, filosoofiateaduskond 2010
- Töö: jurist, ajaloolane

Rahvusriigi säilitamisele suunatud tegevus peab seisma vastu nii Brüsseli diktaadile kui Moskva mõjuvõimu suurendamisele. Räägin Riigikogus asjadest, millest parteid pelgavad kõnelda.

Esindan ka neid, kelle häält Riigikogus kuulda pole — näiteks üle poole Eesti rahvast, kes ei tahtnud kroonist loobuda. Aitan läbi viia valimisseaduse muudatusi, mis aitavad luua õiglasema ja paindlikuma valimissüsteemi.

Valimisringkond nr 3

Tallinna linn
Mustamäe, Nõmme linnaosa

Nr 869 Ragnar Nurmik

- Sünniaeg: 8.12.1975
- Haridus: Olustvere Kõrgem Põllu­majanduskool, agronoom-talujuht
- Töö: Balti Võlgade Sisse­nõudmise Keskus OÜ

Tuleb põhjalikult analüüsida, kas õpetajate, sh lasteaiaõpetajate, politsei-, päästeameti- ning meditsiinitöötajate palgatase on piisav äraelamiseks, ning kui ei, kas riigil on võimalik lähima kolme aasta jooksul viia nende brutotöötasu alammäär vähemalt 1000 euroni kuus.

Poliitikud peavad parandama suhteid eelkõige oma naaberriikidega eesmärgiga toetada ja aidata kaasa Eesti põllumajandustoodete ekspordile.

Inimesed tuleb kaasata seaduste väljatöötamisele eelnõu tasandil, sest iga seadus, mille Riigikogu vastu võtab, mõjutab kõiki inimesi otsesel või kaudsel määral.

Nr 859 Toomas Trapido

- Sünniaeg: 15.04.1972
- Haridus: Tartu Ülikool, bioloogia
- Töö: Riigikogu liige

Seekordsetel valimistel on reaalne võimalus, et Riigikokku saab 5–10 üksikkandidaati ning üheskoos suudame panna Riigikogu rääkima tõepoolest olulistest asjadest, jõudes sel moel erakonnaüleste kokkulepeteni.

Minu jaoks on häbiväärne, et aastal 2011 on Eestis päris paljud inimesed näljased või alatoidetud. Sellise olukorra lõpetamise peab järgmine Riigikogu esimese asjana üheskoos käsile võtma.

Taastada tuleb õigeaegne ja kvaliteetne arstiabi ning asetada inimväärikus tervishoiusüsteemis aukohale.

Nr 887 Henn Põlluaas

- Sünniaeg: 16.02.1960
- Haridus: TPedI/Pedagoogikaülikool MA, joonestamine ja tööõpetus
- Töö: publitsist ja analüütik

Eesti tuleb välja tuua majanduse ja demokraatia allakäiguspiraalist, kus aated, moraal ja riigijuhtimine ühise kasu nimel on asendunud korrumpeerunud suurparteide kliki- ja erahuvide tagaajamisega, kuid selleks on Toompeale vaja uusi, aktiivseid, värskete ideedega ja ausaid inimesi.

Olen aktiivne ühiskondliku elu tegelane (kuulun mitmesse seltsi ja ühingusse, juhin Eesti Demokraatlik-Rahvuslike Jõudude Koostöökoda ja Tartu Rahu Põlistamise Seltsi) ning olles korduvalt valitud kohaliku omavalitsuse linnavolikogu liikmeks ja fraktsiooni esimeheks, oman põhjalikke teadmisi, ettevalmistust ja kogemusi tööks Riigikogus.

Olen kindel, et Riigikogu liikmena suudan anda olulise panuse, muutmaks Eesti tõeliselt inim- ja elamisväärseks riigiks, kus iga kodanik tunneb end hästi, majanduslikult kindlalt ning tõuseb usaldus oma riigi vastu.

Valimisringkond nr 4

Harju ja Rapla maakond

Nr 868 Ege Hirv

- Sünniaeg: 14.05.1960
- Haridus: Tallinna Pedagoogiline Instituut, näitejuhtimise eriala
- Töö: OÜ FiveCom Invest, juhataja

Eesti kroon on surnud, aga krooni stabiilsuse taganud metsad elavad edasi. Ma pingutan, et iga ettevõtlusega alustada sooviv inimene saaks “Ege eelnõu” alusel 2 ha riigimetsa või 20 ha riigimaa tagatisel 10 000 eurot laenu. Ja kui 30 000 inimest ettevõtjatena täna alustavad oma unistuste realiseerimist, siis palkavad nad ehk aasta pärast ka lisatööjõudu ning kõigil on jälle tööd ja leiba.

Tegutsemisvabadus pluss algkapital võrdub edu. Et loov mõte oleks riigi poolt hinnatud. Et riik annaks üks kord algkapitali, et mitte sada korda toetusi maksta.

Nr 862 Leo Kunnas

- Sünniaeg: 14.11.1967
- Haridus: Soome Riigikaitsekõrgkool
- Töö: vabakutseline kirjanik

Eesti peamiseks arengu eesmärgiks tuleb seada elanikkonna arvu vähenemise ja vaesumise peatamine ning toetada seda poliitiliste otsustega.

Tuleb peatada kaitseväe politiseerimine ja välistada üleminek palgaarmeele.

Valimissüsteemi parandamise ning sõltumatu kontrolli tugevdamisega erakondade ja nende rahastamise üle tuleb riik poliitilisest stagnatsioonist välja tuua.

Nr 875 Koit Luus

- Sünniaeg: 6.03.1967
- Haridus: Tallinna Spordiinternaatkool
- Töö: ajakirjanik

Vabastame end parteilõksust!

Oletame, et üksikkandidaat kogub võrreldava häälte arvu parteijuhtidega. Sel juhul on tema valida koostööpartnerid ja see valik ei olek parteipõhine, sest igas parteis on mõistuse ja südamega poliitikuid.

Aga kahjuks on igas parteis kaake ja pätte, kellest kahjuks on jõutud ära koristada vaid üksikud — kordan valitsusliikme mõtet esseede ja intervjuude kogumikust “Mehine aru päästab maailma”.

Nr 858 Priit Tammeraid

- Sünniaeg: 29.12.1978
- Haridus: Tallinna Tehnikaülikool, energeetika
- Töö: ABB AS, projektijuht

Valija annab mind valides võimaluse ühel sõltumatul Eesti keskklassi esindajal osaleda rahva esinduskogu töös ja seal nõuda otsuseid, mis lähtuvad keskmise parempoolsete vaadetega eestlase huvidest.

Eesti riik saab edeneda vaid juhul, kui hakkab viivitamatult ja mõjusalt soodustama ekspordile orienteeritud tootmisettevõtete ja kodumaise põllumajanduse arengut.

Kõigile lastele tuleb luua võimalused huvitegevuseks ja heaks hariduseks, andekas noor peab saama riigilt piisavalt tuge õpinguperioodil.

Nr 863 Aare Siir

- Sünniaeg: 19.07.1965
- Haridus: Audentese Ülikool, magistriõpe
- Töö: Põhja Prefektuur, patrullpolitseinik

Tööpuudus on tõsine probleem, aga ka töötaval inimesel on probleemne esitada tööandjale küsimusi oma tööülesannete, töötingimuste, töötasu ning oma õiguste kohta.

Lahendus: ametiühingute juhatused peavad olema sõltumatud tööandjatest.

Parandada tuleb ka teavitust riiklike toetuste ja eurotoetuste kohta.

Riigipoolne tegevus olgu avatud, ja neile inimestele, kes vastavad toetuse saamise tingimustele, tuleb võimaldada ka juriidilist abi.

Nr 866 Siiri Sisask

- Sünniaeg: 21.09.1968
- Haridus: Tartu Usuteaduslik Seminar (lõpetamata)
- Töö: vabakutseline muusik ning OÜ Su Music juhatuse liige

Eesti ühiskonda tuleb parandada selliselt, et meil poleks põhjust rääkida oma väikesearvulisest rahvast kui kahest erinevast Eestist.

Meil tuleb tugevalt edasi liikuda oma ja hästitoimiva ettevõtluse suunas, mille üheks oluliseks võtmeks on kõrgel tasemel kutseharidus.

Tarvis on väärtustada õpetajate tööd, maksta neile väärilist palka, senisest enam tuleb toetada kohalikke omavalitsusi ja nende pingutusi oma piirkonna arendamiseks.Valimisringkond nr 5

Hiiu, Lääne ja Saare maakond

Nr 867 Raimond Ellik

- Sünniaeg: 8.09.1968
- Haridus: Türi Sovhoostehnikum, zootehnik
- Töö: Salme Põllumajanduse OÜ juht ja ainuke lüpsja

Tahan kaasa rääkida maarahva elujärje parandamisel. Viimase kümne aasta jooksul on drastiliselt vähenenud maal elavate põlluharijate arv.

Suur osa maast on sattunud kinnisvarafirmade, ärimeeste ja välismaalaste kätte. Maal on suur tööpuudus, inimesed teevad tööd miinimumpalga eest või on läinud tööle välismaale, jättes maha oma pere.

Meie võimuladvikus valitseb korruptsioon ja erakonnad raiskavad maksumaksja raha enda nuumamiseks ja reklaami­miseks.

Nr 878 Rein Teesalu

- Sünniaeg: 19.06.1939
- Haridus: kõrg, meditsiinidoktor
- Töö: Tartu Ülikooli emeriitprofessor

Riigikogu liikmeks peaks saama valijatelt saadud häälte alusel, mitte asukoha järgi erakonna valimisnimekirjas.

Riigi esindamine riigifirma nõukogus on Riigikogu liikme ametikohustuse osa ega kuulu eraldi tasustamisele. Riigikogu liikme hüvitised tuleb kaotada või siis vähemalt hüvitatavad kuluartiklid määrata ja piirväärtusi rakendada.

Eesti riigi tervishoiule tehtavad kulutused tuleb viia nelja aasta jooksul Euroopa Liidu riikide keskmisele tasemele protsentides rahvuslikust kogutoodangust.

Nr 886 Eugen Veges

- Sünniaeg: 24.06.1955
- Haridus: EPA, veterinaarmeditsiin, ning EBS, majandusarvestus ja rahandus.
- Töö: finantsanalüütik

Pole kerge leppida poliitilise kultuuritusega, mida Eestis viljeldakse. See on ka põhjus, miks kandideerin. Praegune Riigikogu on vaid valitsuse käepikendus, millel puudub side kodanikega.

Valituks osutumisel tõestan, et esindamine on midagi enamat kui täitevvõimu (erakondade tagatubade) korraldusel otsustamisnuppudele vajutamine.

Otsuste langetamisel ja seaduseelnõude esitamisel lähtun piirkonna elanike seisukohtade ühisnimetajast.

Valime üheskoos tee, mida mööda liikuda.

Nr 880 Üllar Õun

- Sünniaeg: 4.12.1965
- Haridus: Õisu Toiduainetööstuse Tehnikum
- Töö: kodanikuõiguste aktivist

Iga suur asi algab väikesest, ja et midagi muuta, on kõige lihtsam pihta hakata endast. Sellepärast luban ma valituks osutuna ja Riigikokku rahvast teenima minnes maksta igas kuus 50% riigikogulase palgast heategevusele, toetades sellega esmajärjekorras Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa lapsi, noori, puudega isikuid, vanureid ja teisi abivajajaid.

Valimisringkond nr 6

Lääne-Viru maakond

Nr 881 Aivar Koitla

- Sünniaeg: 1.05.1961
- Haridus: Tallinna Polütehniline Instituut, elektriinsener
- Töö: Tallinna Teeninduskooli majandusjuhataja

Arvan, et suudan Eestile pakkuda uut hingamist, läbipaistvust, arusaamist, et poliitiku amet on samasugune töökoht, nagu seda on meie kõigi igapäevatöö.

Püüan olla selline Riigikogu saadik, kes reaalselt esindab teid, te saate minu käest otse aru pärida ja püüan oma valijate sõnumi viia Toompeale.

Kindlasti tasub üksikkandidaatide puhul arvestada, et me ei ole “üks sõdur lahinguväljal”, koos suudame suuri mägesid paigalt liigutada.

Andes hääle praegustele kartellipoliitikutele Riigikogus, annate oma hääle kehtivale võimustruktuurile! See on kadunud ja rüvetatud hääl.

Valimisringkond nr 7

Ida-Viru maakond

Nr 860 Mihhail Derbnev

- Sünniaeg: 13.02.1969
- Haridus: kõrgem, süsteemitehnika insener
- Töö: e-Axiom OÜ, MTÜ Arvutiklubi e-kool, juhatuse liige

Olen elanud terve elu Ida-Virumaal ning tunnen kohalike inimeste muresid. Eesti poliitikas on vähe värskeid ideid. Poliitiline ning ärieliit võtavad vastu otsuseid, mis teevad mugavaks nende elu ning äri.

Valimisringkond nr 8

Järva ja Viljandi maakond

Nr 871 Kalle Hiob

- Sünniaeg: 26.04.1963
- Haridus: keskeri
- Töö: AS Atko bussijuht, talupidaja

Seisan hea töötajate ja väikeettevõtjate õiguste ja inimväärikuse kaitsmise, pensionäride ja puuetega inimeste elukvaliteedi tõstmise ning Euroopa sotsiaalharta täitmise eest Eestis.

Nr 864 Valdo Paddar

- Sünniaeg: 13.05.1962
- Haridus: Helsingi Kaubanduskõrgkool
- Töö: Eesti Vabaduspartei — Põllumeeste Kogu esimees, invaliidsuspensionär

Mul on piisavalt poliitilist kogemust ja teadmisi, mida riik peaks tegema ja mida on kodanikele vaja, et elu läheks paremaks.

Riigikogusse pääseb rahvamandaadiga ja see töö olgu au, aate ja kodanikukohuse
koht!

Esindades oma valijaid, hakkan enne otsustusi vahetult asja arutama oma valijatega, s.t ma ei pea istuma “tagatubades” ja hauduma plaane kellegagi kokkumängudeks või kellegi mahahääletamiseks.

Nr 865 Andreas  Reinberg

- Sünniaeg: 2.07.1967
- Haridus: 15. kutsekool, kondiiter
- Töö: Türi Päästekomando, päästja

Tuleb saavutada Eesti riiklikus poliitikas pettunud inimeste väljarände peatumine, iga hinna eest rikkaks saamise poliitika muutumine, sotsiaalse, varandusliku ja regionaalse ebavõrdsuse vähendamine ning rahva kui kõrgema võimu kandja tahtega arvestamine.

Mind võid usaldada, kuna päästjaid usaldab 96% elanikkonnast.

Kui sa tahad, et tuletõrje-, politsei- ja kiirabiüksusi rohkem ei suletaks ning nad senisest kiiremini sulle appi jõuaks, siis toeta minu valimist Riigikokku. Lähtun oma otsuste tegemisel mind valinud inimeste, mitte aga erakondlikest huvidest!

Valimisringkond nr 9

Jõgeva ja Tartu maakond

Nr 872 Märt Meesak

- Sünniaeg: 1.04.1981
- Haridus: rakenduslik kõrgharidus, Tartu Ülikool
- Töö: lokaali Suudlevad Tudengid teenindusjuht, Konguta vallavolikogu eelarve- ja arengukomisjoni esimees

Praeguseks on olukord selline, et meie kõigi tuleviku eest otsustavad erakondade “tagatoad”.

Eesti vajab südamega riigi ja rahva eest seisjaid, mitte enda kasu peal väljas olevaid eluvõõraid poliitikuid.

Üksikkandidaadina ei pea ma alluma partei soovile ja survele ning saan vabalt oma mõtteid ja seisukohti avaldada ja
teostada.

Nr 883 Ingvar Tšižikov

- Sünniaeg: 21.07.1966
- Haridus: Luua Metsakool
- Töö: köögiviljaühistu Peipsiveere juhatuse esimees, Saluste Gurmeeturismitalu peremees

Oman laialdasi teadmisi ning pikaajalist kogemust majandus- ja ühiskondlikus elus, et mõista Eesti tänast tegelikkust ja sellest lähtuvalt teha õigeid otsuseid riigi tasakaalustatud arenguks. Oman julgust seista tõe, õigluse, isikuvabaduste ja kodanike õiguste eest — olen seda oma tegudega näidanud. Valituna annan oma panuse, et taastada dialoog ühiskonnas, et riik austaks kodanikku ja kodanik riiki.

Valimisringkond nr 10

Tartu linn

Nr 889 Veiko Rämmel

- Sünniaeg: 15.10.1964
- Haridus: õpib Tartu Teoloogia Akadeemias
- Töö: MTÜ Kristlik Hoolekanne ja Haritus juhataja

Soovin muuta praegu kehtivat ebademokraatlikku valimissüsteemi ja valitsemiskorda, mis eeskätt tapab elu Eestimaal, täpsemalt maal ja äärepiirkondades.

Tugevaks küljeks on hariduselu hea tundmine, kus soovin ka kaasa rääkida.

Nr 884 Sten-Hans Vihmar

- Sünniaeg: 6.10.1987
- Haridus: õpib Euroakadeemias rahvusvaheliste suhete teaduskonnas
- Töö: ettevõtja

Eelkõige kandideerin veendumuse tõttu, et Eesti riiki ja rahvast on võimalik teenida paremini, kui seda siiani on tehtud. Eesti vajab uut kurssi ning senisest rohkem peaksime keskenduma eestlaste heaolu suurendamisele ja peatama meie rahvuskaaslaste lahkumise välismaale.

Soovin taastada eestlaste usku oma riiki, sest igal rahval peaks olema kodumaal parem kui mujal. Teeme Eesti eestlaste riigiks ja nõuame rohkem Eestit!

Valimisringkond nr 12

Pärnu

Nr 874 Heiki Merirand

- Sünniaeg: 30.07.1955
- Haridus: keskeriharidus, Kutsekeskkool nr 17
- Töö: FIE, rannakalur, II kate­gooria; MTÜ Pärnumaa Ranna­kalurite Esindus juhataja

Eesti arengut pole võimalik tagada ainuüksi parem-vasak skaalal tegutsevate parteide poliitikaga. Nii ei saa luua homogeenset, sotsiaalselt siduvat, harmoonilist ühiskonda. On ju nii, et ühed tahavad kellegi teenitud vara lihtsalt laiali jagada, teiste puhul on aga kasusaajate ring väike.

Võimalik on aga ka kolmas tee: jõukus ja kultuur on vaja saada omavahel sümbioosi, seda teadlaste ja asjatundjate-praktikute koostöös.

Nr 882 Mark Soosaar

- Sünniaeg: 12.01.1946
- Haridus: Üleliiduline Filmiinstituut Moskvas
- Töö: Riigikogu liige

Väga paljud Pärnu ja Pärnumaa inimesed palusid mul jätkata meie maakonna esindamist Toompeal.

Meie maakonnas on palju loodus- ja kultuuriväärtusi, need vajavad õiguslikku kaitset. Arvan, et rahvas peab saama kaasarääkimise õiguse kultuuri- ja looduspärandi hoidmisel, praegu valitsevad kahjuks vaid piirangud ja kitsendused.

Pärnumaa rannakalurid, põllumehed, maakoolide õpetajad hoiavad elus rahvuslikku elu- ja mõttelaadi, ka nende toetamiseks tuleb kehtivad seadused tõsiselt ümber vaadata.

Ka Pärnumaad läbiv maantee E67, mis on otsetee Euroopa südamesse, vajab rekonstrueerimist — praegusest tapalavast peab saama hädaohutu kiirtee!