Kindlasti ei jõudnud kuulajad saalis veel mõtlema hakatagi, kui Timmo ise vastusega lagedale tuli. "Sest seto kindad on tehtud lauluga."

Tõepoolest, pole midagi vastu vaielda. Setu laulab ju söögi alla ja söögi peale, näputööst rääkimata.

Esimese hooga tekkis tahtmine vastu küsida, miks siis üks ettevõtja, nagu Timmo ju tegelikult on, esimese asjana raha ei maininud. Kui kinnastel on hea minek, siis  kindakuduja saab ju majnduslikku kasu.

Kinnaste näitega tahtis aga Timmo hoopis luua meeleolu. Sellise meeleolu, mis paneks mõistma, et Tallinnast vaadates kauge ja vaese ääremaa inimeste motivaatoriks võiks ju olla ka raha. Kes siis sellest ära ütleks. Aga inimesed elavad ja tegutsevad rõõmsalt ning peavad rahast tähtsamaks emotsionaalset kasu. Ehk siis võimalust arendada oma loovust hingelähedases keskkonnas.

Timmo seletas väga hästi lahti, kui tugevalt on Setomaal loomemajandus ja elulaad  omavahel seotud. Tõi näiteks Priksi Jane ja Kristjani, Andresoni Sigre ja Raali Aini, Kauksi Ülle ja Riitsaare Evari, Visseli Triinu, Kadri ja Kersti, kes kõik on ägedad omakultuuri ergutajad ja piirkonna "pildi peal" hoidjad.

Samasse seltskonda võib kindlasti arvata ka Võrumaal asuva Sänna kultuurimõisa edendaja Hendrik Noore. Omal ajal meremehena leiba teeninud Noor tunnistas, et õhel hetkel sai majandusliku kasu tagaajamise soov otsa ning tekkis tahtmine end loomemajanduses teostada, olla vaba keeldudest ja käskudest. Sänna kultuurimõis , mida Noor juhib, on sõltumatu kultuurikeskus, mis majandab end ise.

Need on vaid paar näidet, miks elu siiski ka maal toimib.

Eestis on kokku 350 rahvamaja põhimõttel tegutsevat kultuuriasutust. Salme kultuurikeskuses toimuv üleriigiline rahvamajade mess just selleks ongi, et oma tegevust tutvustada ja kogemusi vahetada.

Tänane messipäev jätkub kontserdiga ja simmaniga, mis kestab kl üheni öösel.

Homme, 24. aprillil kl 11 alustavad maakonnad oma tutvustuskavade esitlemist, messi lõpetamine on kl 14.30.