Mängu reeglid näevad ette, et juhul kui targad ei suuda küsimusele vastata, võidab selle küsimuse esitaja preemiaeurosid.

TeRa küsis kahelt telesaate “Mis? Kus? Millal?” osaliselt, auhinnatud mälumängurilt Igor Habalilt ja ärimees Andrei Korobeinikult, mis neid selle telemängu juures kõige enam köidab.

Intelligentne meelelahutus

“Esiteks köidab selle saate puhul loomulikult meelelahutuse pakkumine intelligentsel moel,” muheleb Igor Habal. “Kindlasti meeldib see nendele inimestele, kes otsivad televisioonist midagi rohkemat. Ma arvan, et selle saate võlu ongi interaktiivses võimaluses – saab vaadata, kuidas endal küsimusele vastamine läks, saab kaasa mängida perega koos.”

Habal leiab, et see mäng on hea alternatiiv neile, kellele võib-olla “Kuldvillaku” taoline välkmäng ei sobi. “Mis? Kus? Millal?” puhul saab minut aega vastuse üle juurelda.

“Kindlasti tekib ka televaatajatel paar head vastusevarianti, mille peale võistkonnad pole ehk tulnud. Nii on televaatajal võimalus mängu ajal end proovile panna ja oma vastust “tarkade” vastusega võrrelda,” selgitab Igor Habal.

Andrei Korobeiniku sõnul aitab saates “Mis? Kus? Millal?” osalemine natuke teistmoodi mõelda. “Minu jaoks on kõige toredam osa just see, et õige vastuseni jõuab koos meeskonnaga. Võid vastata küsimusele, mille vastust tegelikult ei tea, aga saad selle minuti jooksul tuletada,” ütleb Korobeinik. “Eesti kultuuriruumis on rohkem levinud sellised küsimused-vastused-stiilis saateformaadid, kus nõutakse faktiteadmisi. Näiteks: “Mis on suuruselt kolmas järv Argentinas?” “Mis? Kus? Millal?” formaat on teistsugune. Seal jõuab õige vastuseni loogilise arutelu kaudu.”

Korobeiniku sõnul on eripära, et vastust ei pea ilmtingimata teadma, vaid õige vastuseni võib jõuda ka kaudset teed pidi, kasulik igas eluvaldkonnas.

“Ma arvan, et “Mis? Kus? Millal?” fännid on sellest juba ammu aru saanud, seepärast usun, et ka see formaat kogub populaarsust,” ütleb Korobeinik. “Kui tegeled rutiinsete asjadega, võib juhtuda, et süüvid teatud teemadesse üleliia, aga mängus osalemine sunnib end ümber lülitama mingitele teistele asjadele. See on tore,” arvab Korobeinik.

Paneb teistmoodi mõtlema

Kui küsida, kes on tema jaoks olnud saates seni kõige keerulisem konkurent, vastab Andrei Korobeinik, et võistlejad ei teegi talle nii palju peavalu kui ta ise.

“Arvan, et kõige suurem oht on alati selles, et mängid ise kehvasti, mitte et konkurent mängib hästi. See, kui konkurent mängib hästi, teeb mulle ainult rõõmu,” selgitab Korobeinik. “Mulle on ikkagi suurem väljakutse keskenduda korralikult mängu jaoks koos meeskonnaga, anda endast maksimum.”

Ta lisab, et alati ei tähenda maksimumi andmine tegelikult võitu. “Aga vähemalt teed korraliku mängu ja endal on hea meel. Mõnikord on nii, et isegi kui võidad, tunned ikkagi, et midagi jäi puudu,” selgitab ta. 

“Mälumängu seisukohalt on see saade andnud ideid uuteks küsimusteks. Ei kõla ehk kõige paremini, aga pean tunnistama, et see on põhiline, miks selles mängus osalen,” räägib Habal. “Leian, et saate üks eesmärke on jälgida avaliku elu tegelaste mõtteprotsessi ja seda, kuidas nad töötaksid pinge all. Mind üllatas Endla teatri näitleja Triin Lepik, samuti on poliitik Kadri Simson positiivselt üllatanud,” meenutab Habal.

Habal usub, et saates “Mis? Kus? Millal?” aitab võidule reaktsioonikiirus ja suhtlemisoskus.

Korobeinik ütleb, et talle on tihti heameelt valmistanud televaatajad, kes on saatnud väga häid küsimusi. Esile tõstab ta Pärnust pärit kaksikõed Alina ja Alisa Beljankova, kelle küsimused on saadetes väga tihti kõlanud ja “tarkade” meeskonnad punktita jätnud.

Kevadhooajal võitsid Pärnu kaksikõed ka superfinaali ja viisid endaga kaasa peaauhinna – kristallöökulli ja 1200 eurot preemiaraha.

***

“Mis? Kus? Millal?” esitab TeRa lugejale kolm küsimust
1. Teadlaste sõnul söövad mehed seda elu jooksul 5 kilogrammi. Ehkki see toode pole söömiseks mõeldud, on selle organismi sattumise protsess väga meeldiv. Mis toode see on?

2. Eestis on seda juhtunud nii septembri alguses kui mai lõpus. Sahara kõrbes juhtus see viimati 2012. aasta jaanuaris. Millest on jutt?

3. Teatavasti lehvitab härjavõitleja härjale punast rätikut. Mis muutuks, kui rätik poleks punane, vaid valge?

Kes võistlevad avasaates

  • Hugo Tang – keskkonnaspetsialistist mälumängur, “Mis? Kus? Millal?“ esimese hooaja parim mängija.
  • Igor Habal – kolmekordne Eesti meister mälumängus, ajaloolane, “Kuldvillaku“ tšempion.
  • Hannes Rumm – ajakirjanik, poliitik, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht.
  • Jaan Allik – mälumängur, kuuekordne Eesti meister mälumängus.
  • Andrei Korobeinik – ärimees, poliitik, Eesti Maleliidu president.
  • Arko Olesk – teadusajakirjanik ja mälumängur, Tallinna Ülikooli teadus- ja innovatsioonikommunikatsiooni keskuse juht, “Kuldvillaku“ saate küsimuste koostaja, on kahel korral tulnud Eesti meistriks sudokude lahendamises.

Kuidas see käib?
Eesti helgematest peadest ja tuntud inimestest koosnevad kuueliikmelised võistkonnad peavad minuti jooksul vastama televaataja saadetud küsimustele. Kui stuudiovõistkond ei suuda pärast üheminutilist ajurünnakut küsimusele õigesti vastata, võidab selle esitanud televaataja raha.

Küsimused on väga erinevad – vahel peab selleks jälgima videolõiku, mõnikord tuuakse stuudiosse mingi salapärane ese, vahel esitab küsimuse selle saatnud televaataja ise. Kõik küsimused on üllatavad ja vastused loogiliselt tuletatavad.

Televaatajatel on endiselt võimalik mängu saata oma küsimusi. Seda saab teha Kanal 2 kodulehel või aadressil kysimus@kanal2.ee.