• "Tuna & täna" suvesarju on olnud mitmel teemal: maailma maade nimede tähendused (2004); kiiruse, kauguse, võimsuse jms edetabelid (2005); värvid (2006); linnalegendid (2008); numbrid ja arvud (2009), tähed (2010), eesnimed (2011).

Tänavu on kõne all kohanimede tähendused. Kuna neid on maailmas musttuhat, piirdub valik peamiselt pealinnadega.

Enne pealinnu tuleb siiski väike valik pikki kohanimesid.

  • Walesis Anglesey saarel asub alev, mis kannab nime Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Euroopa pikim kohanimi koosneb 58 tähest.

Nime osad tähendavad: llan (kirik) fair (Maarja) pwll (nõgu) gwyn (valge) gyll (sarapuu) goger (lähedal) y (määrav artikkel nagu inglise the) chwyrn (tormakas) drobwll (veekeeris) llan (kirik) tysilio (Tysilio - Püha Tysilio oli Walesi piiskop, prints ja õpetlane, surnud 640) gogo (koobas) goch (punane).

Alevi nimi tähendab niisiis "Maarja kirik valge sarapuu nõos tormaka veekeerise ja punase koopa lähedal asuva Tysilio kiriku juures".

Esialgne kohanimi oli Llanfair Pwllgwyngyll. Pärast seda, kui Anglesey saar XIX sajandil Suurbritanniaga raudteeühenduse oli saanud, korraldati turistide ligimeelitamiseks üks maailma varasemaid reklaamitrikke ning venitati see pikimaks jaamanimeks Ühendkuningriigis.

Alevi kodulehe andmetel mõtles nime välja Menai Bridge'i küla kingsepp. Ent Walesi õpetlane ja luuletaja Sir John Morris-Jones (1864-1929) on väitnud, et nime autoriks on üks kohalik rätsep, kelle nime ta paraku ei avaldanud, vaid viis endaga hauda kaasa.

  • Maailma pikim ühesõnaline kohanimi on maoorikeelne Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, mis koosneb 85 tähest. Seda nime kannab 305 m kõrgune küngas Uus-Meremaa Põhjasaarel.

Tähendus: "Mäetipp, kus oma kallimale mängis ninavilepilli Tamatea, suurte põlvedega mees, kes mägesid liigutas, vallutas ja neelas, tuntud kui maasööja".

  • Maailma pikim kohanimi on Tai pealinna Bangkoki tseremoniaalne nimi Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Ainuke taikeelne sõna selles on krung ("pealinn"). Ülejäänu koosneb paali- ja sanskritikeelsetest sõnadest. Koolilapsed peavad nime pähe õppima, ehkki aru nad sellest suurt ei saa.

  • USA pikim kohanimi koosneb 45 tähest. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg on järv Massachusettsis.

Nimi on pärit algonkini indiaanlaste nipmuki keelest ja tähendab "Kalapüügikoht erapooletu kohtumispaiga piiride ääres". Naljaviluks on seda tõlgitud ka nii: "Sina püüad kala omal poolel, mina omal poolel ja kumbki ei püüa keskel".

  • Soome pikimat kohanime kannab 35 tähest koosnev Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä - soo Lapimaal Savukoskis.

Mida see tähendab, ei tea kohalik rahvas ega toponüümia ekspert, Oulu ülikooli professor Jouko Vahtola.

  • Mis on Eesti kõige pikem kohanimi?

Kes teab pikemat ühesõnalist kui Hundikuristiku (oja) ja Luutsnikumõisa (oja) või pikemat mitmesõnalist kui Väikene Kasvandulump (järv), võiks toimetajalegi teada anda.