Vanasti käisid sõja- ja rüüsteretkedel ainult mehed, kes oma jõhkruse ning surmapõlgliku käitumisega naabermaade rahvaste hulgas hirmu ja õudu külvasid.

Naiste roll oli sel ajal kodus lapsi hoida ning süüa teha.

Tänapäeval näeme armees üha enam naisi, kes on titemähkmed ning leemekulbi hoopis tõsisemate relvade vastu vahetanud.

"Inimeste jaotamine meesteks ja naisteks on meelevaldne," leiab ka Põlva sõltumatu instituudi direktriss Valdur Rindkere (nimi, sugu ja amet muutmata). "Juba võib maailmas näha seelikuga mehi ning habemega naisi, mis on inimeste võrdsusele suuresti kaasa aidanud."

Samal ajal, kui naised on hakanud üha enam meestetöid tegema (nt nõudepesemine, tolmuimejaga töötamine jne), teeb teadlasele muret paljude meeste jätkuv klammerdumine oma soorolli külge.

Sünnitusmajades ning naistenõuandlates läbi viidud uuringud näitavad, et nii korduvsünnitajad kui ka esmasünnitajad on valdavalt naised.

Vahetevahel võib mõningaid meessoost isikuid küll sünnituse juures näha, kuid nad on seal täiesti passiivsed. Selle asemel, et ise tugevaid ja terveid lapsi ilmale tuua, kipuvad nad naiste ponnistusi vaadates hoopis ära minestama, sünnitanud ei ole neist ametlikult veel mitte keegi.

"Mis veel hullem!" rõhutas Rindkere. "Mitte ükski mees pole instituudis läbi viidud küsitluse kohaselt isegi mitte rasestunud. Tegemist on tõsise soolise lõhega, mis vajab seadusandja kiiret sekkumist."

Teadlane avaldas lootust, et juba lähiajal seadustatakse ka sünnitajatele sookvoodid, nii et vähemalt pooled sünnitajaist oleksid naised ning ülejäänud pooled õrnema soo esindajad.

SERGEI KRAANA

"Naerile" Põlva lähistelt