Filmi tegijad on USA idaranniku suurlinnadest eemal, keskläänes – Ohios, Illinoisis ja Wisconsinis ning püüavad valimismeeleolusid farmides, indiaanlaste reservaadis, ülikoolilinnakutes – kohtades, kuhu kaamerasilm sageli ei satu.

Uus dokumentaalfilm vaatleb nelja aasta jooksul toimunud muutusi hoiakutes ja ameeriklaste nüüdseid ootusi valimiste eel.

“Ameerika valiku” autor on Neeme Raud, režissöör Krista Rannamäe, operaator Tauno Peit, produtsent Lii Kuldmäe.

* * *

Neeme Raud, millised meelolud seekord ameeriklasi valdasid, võrreldes nelja aasta taguse ajaga, kui ametisse valiti Barack Obama? Kas paiguti inimeste meeleolud ka erinevad?

Sel korral on meeleolud väga erinevad. Niisugust elevust ja õhinat, nagu oli nelja aasta eest, Ameerikas ei tunne. Paljud noored, kellega saates vestlen, väidavad, et kui nelja aasta eest olid nad innukad Barack Obama toetajad, siis sel korral nad ei lähe hääletama, kuna president ei ole täitnud inimeste ootusi.

Saates püüame kaamera ette saada inimesi, keda ma tavapärases korrespondendielus New Yorgis ei kohta – just tulime võtetelt farmidest, kus uurisime, mida arvavad praegusest poliitikast maainimesed. Olime ka Ameerika indiaanlaste kogunemisel, et kuulda, kui aktiivselt nemad valimistel osalevad. Nii et tervikuna tuleb “Ameerika valik” sellest USA osast, mis jääb tavapäraselt kaadri taha.

Kuidas on nelja aasta jooksul muutunud ameeriklaste hoiakud?

Ameerika on endiselt väga lõhenenud. Seda näitavad kõik valimiseelsed küsitlused: Obama toetajaid on laias laastus 48–49 protsenti, sama palju on ka Mitt Romney toetajaid. Viimastel valimiseelsetel päevadel käib võitlus nende kolme-nelja protsendi valijate nimel, kes ei ole lõplikku otsust langetanud. Ja võitlus käib seitsmes-kaheksas osariigis, kus ei ole veel selge, kumb kandidaat võidab.

Ka meie dokumentaalsaade on salvestatud suuresti ühes neist – Wisconsinis. Valimiste õhtul oleme aga Chicagos, Barack Obama kodulinnas, et näha, kas ta saab kuulutada end valimiste võitjaks või peab tunnistama oma vastasele allajäämist.

Kas saite pildile kõik, mida plaanisite või tuli ette ka teist sõltumatuid tõrkeid?

Jah, huvitavaid seiku on olnud. Ühel hommikul läksime paika, kus pidi kell 10 algama Mitt Romney kampaaniakoosolek. Saabusime nii vara, kuna kõik telegrupid pidid läbima turvakontrolli. Panime oma kaamera paika ja siis teatati meile, et välismaised võttegrupid ei tohi Romney kõnet salvestada.

Miks? Vastust me ei saanud. Pakkisime asjad kokku ja sõitsime tagasi oma peatuspaika. Kui kell 10 samasse kohta tagasi läksime, nägime, et maja ees olid sajad Romney toetajad, kes ta kõnet kuulasid ja seal ei keelanud meil keegi filmida.

Lõpuks tuli sinna maja ette toetajaid tervitama ka Romney ise, nii et saime selle ilusti lindile. Kuid ikkagi huvitav – kuidas niisugused intsidendid saavad toimuda riigis, kus on pressivabadus. Varem ei ole ma millegi säärasega kokku puutunud.

Rääkige pisut lähemalt, milliseid nn kaadritaguseid seiklusi tuli ette mööda suurt maad ringi liikudes?

Et USA on tõesti väga suur ja kõikjal toimuvat ei ole võimalik 50minutilisse saatesse mahutada, võtsime luubi alla ühe neist kaheksast osariigist, millest võib valimiste lõpptulemus sõltuda – Wisconsini. Ja valimistepäeval ka Illinoisi.

Kõige huvitavamad mulle endale olid intervjuud indiaanlastega. Kui tohib, lisan siia tsitaadi ühest neist – Wisconsini ülikooli üks indiaani päritolu professoreid Mark Denning, indiaani nimega Uue Päeva Algus, võrdles meid, eestlasi, Ameerika põlisrahvaga. See oli liigutav.

“Eestlased ja indiaanlased on väga sarnased. Eestlased pidid võitlema Nõukogude Liiduga ja rõhutama, et nad ise soovivad oma elu üle otsustada. Ameerika indiaanlased tahavad sama – kontrolli ja otsustusõigust oma elu üle. Kui teemegi vigu, siis on need meie vead, mitte et keegi teine ütleks meile, kuidas elada, mis keeli rääkida ja kuidas mõelda. Tahame sõltumatust nagu eestlased omal ajal. Seda intervjuud on hea teha, sest kui vaatan eestlaste pikka ajalugu, meenutab see suuresti Ameerika indiaanlaste oma,” rääkis Mark Denning.

Aga kõigest pikemalt ja lähemalt saab näha ning kuulda ETV järgmise esmaspäeva “Välisilma” saates.