"Festival annab külastajatele rohkelt võimalusi isetegemiseks, kaasarääkimiseks, kaasamõtlemiseks ja Hiiu pärimuskultuuri avastamiseks," selgitas Astrid Böning.

Hiiumaal sündinud helilooja Erkki Sven Tüüri sõnul on kooskõla iseenda ja meid ümbritsevaga üha haruldasemaks muutuv seisund. "Hiiu Folk on üks nende sündmuste hulgast, mis loovad harmooniat," ütles Erkki Sven Tüür, kelle harmooniumikava saab kuulata Hiiu Folgi teisel päeval.

17.-20. juulini toimuv festival on sel aastal laienenud Hiiumaa erinevatesse paikadesse, pakkudes külastajale võimalust saare mitmekülgsusega tutvuda.

Festivalil toovad oma loomingut rahvani armastatud Eesti muusikud nagu Marko Matvere ja Jaan Tätte, Triinu ja Anu Taul, Maian Kärmas, Andre Maaker, Ain Agan, Johanson ja vennad ning paljud teised.

Välisesinejatest on kohal Ungari tantsu- ja muusikaansambel Csürrentö ja Taanist pärit juudi klezmermuusikat viljelev Klezmofobia.

Samuti on kohal suupilliklubi Piccolo, Piibarid ja Virre+ Eestist. Omanäolise ansamblina astub üles Suprjadki, mis koosneb kolmeteistkümnest Narva naisest, kelle repertuaaris on vanad vene tavandilaulud. Hiiumaa kirikutes ja kabelites esinevad ansamblid Triskele, Karmoška, Timo Lige ja Indrek Hunt ning Paul Daniel ja Astrid Böning.

Pärimusmuusikafestival Hiiu Folk toimub sel aastal juba neljandat korda ning korraldajad on järginud põhimõtet, mille järgi festivalil alkoholi ei müüda.

Festivalile lisab vürtsi juurde festivaliga koos toimuv käsitöölaat, mis on juba aastaid olnud Hiiumaa suurüritus. Laadale annavad omapoolse toe Hiiu Folgil üles astuvad esinejad.

Esimene päev: JUTUD HIIUMAAST

Esimesele festivali päevale 17. juulil on oodatud need, keda pärimuskultuur sügavamalt huvitab, sest tegemist on HIIU PÄRIMUSEPÄEVAGA, kus põhirõhk on jutul, mis seotud Hiiumaaga. Kärdla Pikas Majas kõnelevad pärimuseteemadel: Helgi Põllo ja Helen Kõmmus. Muusikaga ilmestavad jutuajamisi koosseis Astrid ja hiidlased ning Maimo Hõbessaar koos oma õpilastega. Esimese päeva lõpetavad kaks huvitavat ansamblit Kärdla Villalaos. Esimene neist koosneb kahest omanäolisest Hiiumaa muusikust Avo Tammest ja Joonas Lepnast ning teise ansambli moodustavad viis muusikut nime all Ro:toro, kes põimivad omavahel läbi torupillihelide, saksofonikõlade, rütmivigurite ja Karl Laanekase kitarritäienduste abil kokku vanema ja uuema helikeele.

Teine päev: AUTORID LAULAVAD

18.juulil saab Hiiu Folgil esimest korda toimuma AUTORILAULUDE PÄEV. Oma laule tulevad laulma Hiiumaa mees Jaan J. Leppik, õed Anu ja Triinu Taul, Maian Kärmas koos muusikute Andre Maakeri ja Ain Aganaga, Marko Matvere ja Jaan Tätte, Johanson ja vennad ja Erkki Sven Tüür, kes spetsiaalselt Hiiu Folgi jaoks tuleb laulma laule harmooniumi saatel.

Kolmas päev: TÖÖ JA VILE

19.juuli on TÖÖTUBADE- ja ANSAMBLITE PÄEV. Võimalik on minna koos Looduse Omnibussi ja Tiit Leitoga loodusmatkale ja saada teada üht-teist huvitavat Hiiumaa looduse- ja loomariigi kohta. Samuti on võimalus külastada laulu-, tantsu- või pillimängu töötuba ja omandada uued lauluviisid, tantsusammud või pillilood. Esinejatest astuvad sel päeval üles suupilliklubi Piccolo, Narvast pärit naisteansambel Suprjadki, arhailisemat pärimusmuusika poolt tutvustav koosseis Piibarid, folgirahvale tuttav ansambel Virre­+, põnev, tantsitav ja kaasakiskuv Csürrentö (Ungari) ning selle õhtu lõpetab juudi klezmermuusikat mängiv ansambel, keda rahulikult istudes raske on kuulata nimelt Klezmofobia (Taani).

Neljas päev: KIRIKUD

20.juulil toimuv KIRIKUKONTSERDITE PÄEV tutvustab folgisõpradele Hiiumaa erinevaid ilusaid kirikuid ning pakub võimaluse kõik festivalil nähtu-kuuldu kenasti kokku köita. Kontserdid toimuvad üle Hiiumaa. Esinevad Triskele (Pühalepa ja Emmaste kirikus), Karmoška (Kärdla kirikus), Timo Lige ja Indrek Hunt (Reigi kirikus), Paul Daniel ja Astrid Böning (Kassari kabel).