Noorte ideede põhjal peaksid sündima lauluväljakule suunduva rongkäigu pea ning väljaku väravad, publiku istumisalused ja peoliste puhkealad ehk pesapaigad. Omaette konkurss on korraldatud ka rahvuslike ehete ja lisandite loomiseks.

Ühine ettevalmistus

Pelgulinna gümnaasiumi kunstiõpetaja Jüri Mäemati sõnul on need konkursid lastele põnevaks väljakutseks.

“Õpilasele, eriti maakoolide lapsele, on väga suur asi, kui tema idee järgi on kujundatud peorongkäigu pea või publiku istumisalused,” kostab Jüri Mäemat. “On tähtis, et lapsed tunneks end peoprotsessis osalistena mitte ainult esinejate, vaid ka kunstitegijate poolel.”

Rongkäigu pea, väljaku väravate, istumisaluste, puhkealade ja ehete ideede saamiseks mõeldud konkursid kannavad ühist pealkirja “ehe maa ja ilm” ning nende eelkäijaks on noortepeoga alati kaasas käinud vabariiklik õpilastööde näitus.

“Tegemist on meie ühise ootuse ja valmistumisega ühiseks peoks,” lausub Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juhataja Aet Maatee. “Sedakorda pole see aga ainult laulu ja tantsusammude seadmise, vaid ka käelise meisterdamise kaudu, et ennast ja peopaikasid koos enneolematult kauniks ehtida.”

Konkursside täpsemad tingimused on kirjas Laulu- ja Tantsupeo SA kodulehel, nendega on kursis ka käsitöö- ja kunstihariduse ühendused ning peo kuraatorid maakondades.

Kritselduse kiituseks

Tingimused on konkurssidel mõnevõrra erinevad, näiteks on lauluväljaku väravate loomine suunatud eelkõige pealinna lastele, sest sellega näitavad nad mujalt peole tulijatele, et nood on Tallinna oodatud.

Jüri Mäemat rõhutab, et suur osa ideede paberile panekul on õpetajal, sest lapsed pole linnaruumi kujundamisega varem enamasti kokku puutunud. Samas julgustab ta õpilasi, et nad oma fantaasial lennata laseksid.

“Oleme näinud küllalt korralikke viimistletud töid, kus on tunda õpetaja suunavat kätt,” nendib Mäemat. “Ometi võib just lapse enda pisike kritseldus olla kõige kihvtim.