Külalisesinejana tervitab emakeelepäeva ja kõiki festivalilisi Kuusalu keskkooli omapärane õhupallibänd, kelle muusikasõnum jõuab kuulajateni õhupalle muusikariistadena kasutades. Juhendaja Saima Kallionsivu ütles, et tavaline õhupall pakub üllatusi muusikavahendina nagu tühi plastik- või klaaspudelgi.

Nooremad osalejad saavad kohtuda Ökokratt Uko`ga, kes on loodusteadlikele noortele eeskujuks ja heaks sõbraks, edastades õpetlikku sõnumit ning jäljendades loodust üheskoos noortega lustides.

Ökokrati maskoti UKO autor Kaie Lilleorg iseloomustab enda disainitud kratti vahva ja tööka looduskratina, kes on kahe sabaga usin looduse koristaja. „Ühe saba otsas on väike harjake ja teise otsas prügikühvel. Kõhul on suur prahikogumis-tasku, millel logoga nööp. Kui kratt parajasti prahti ei pühi, keerutab ta oma kaks saba kokku ja torkab taskusse. Sageli korjab ta prahti oma usinate käpakestega," kirjeldab Lilleorg Uko`t.

Ökotants on looduse ja keskkonna jäljendamine läbi kehakeele, muusika, emotsioonide ja kostüümide, olenemata tantsustiilist.

Festivali eesmärk on äratada huvi Eestimaa noortes looduse- ja keskkonnateema vastu saadud elamuse ja toreda ettevõtmisega ning mitmekesistada tantsuliigutusi uuenduslike ideedega.

Ökotantsufestivalile on oodatud ka pealtvaatvaatajad ja huvilised enda lemmikut välja selgitama.