Tuumik tegutseb endiselt

MTJi esialgne koosseis on aastatega tublisti muutunud, kuid pillimeeste tuumik tegutseb endiselt. Kui 1995. aastal said Andu Kõiv, Andres Joamets, Raivo Kull, Leo Suurtee ja Vello Tellissaar aru, et osa bändi liikmeid armastab rohkem “lihtsat” toitu ja teine osa kaldub gurmaanlusele, pooldus tuntud rahvabänd kaheks – Mini-MTJ ja Chick’n’Band. Suvistes suurprojektides esineti aga 1998. aastani koos.

Suvetuure korraldas väsimatult Lembit Tähepõld. Tema oli ka see mees, kes Seelikuküttide Ele-Elmari, Ester-Esperi, Maiken-Miku, Evi-Eeri ja Sveta-Sveni neile tuuridele kaasa vedas. 1990. aastal sai Pangodi järve ääres teoks isegi MTJi ja Seelikuküttide filmivõte “Viljaveski” saate jaoks. Põlva ja Tartu pillimeestele tähendas see pika koostöö algust.

Saime aru küll, et oleme tuurile külaeksootikana kaasa võetud – Raits, Joku, Tibu, Leo ja Vello olid ju tõelised pillimehed, meie pigem pingi- ja kammipilli tasemel, peotäis karvatuuste näkku kleebitud. Aga Tähepõllu Lempal oli hea vaist ning tuuritasime “jotikatega” 1998. aastani. Ajapikku kujunes see elustiiliks. Meie poolt jäi vahele vaid üks suvi, kui Ester-Esper viiendat korda emaks valmistus saama.

Ühist lavaleiba oleme selle aja jooksul söönud koos Luule Komissarovi, Tamara Abeli, Eili Silla, Ines Aru, Maarika Vaariku, Raimo Aasa, Samuel Golombi, Margus Lepa, Lembit Sibula, Dajan Ahmedi, Anne Adamsi, Vello Orumetsa, Marju Läniku, Mati Nuude ja paljude teiste tuntud artistidega.

1999. ja 2000. aasta suved möödusid juba Mini-MTJiga, mille koosseisu kuuluvad Vello Tellissaar, Alar Salurand ja Villu Laiapea. Sajandivahetuse suvel lõi tuuril kaasa ka ansambli Fix asutaja Väino Land osade kultusbändi liikmete ja Ursel Ojaga.

MTJi ja Mini-MTJi poisid on toredad. Igal koosesinemisel õppisime neilt mehelikku enesekindlust ja lavameisterlikkust.

Kui aga iga emtejotikat eraldi iseloomustada, siis värvikaim neist on klaverivirtuoos Tibu, kes räägib vähe, kuid tabavalt. Tuntud on ka tema ulakused. Näiteks Võru Kandle aias leidis Evi-Eeri esinemise ajal oma akordioni klahvid kleepsuga kinni kleebituna.

Meie “Kuldsete sinkide” projektis hakkas aga Tibu eestvõttel ühe laulu eelmäng kõlama kolm tooni kõrgemalt ja meie pingutasime oma häälepaelu, nii et silmad punnis.

Joku on õpetaja-tüüp, kes rõhus kitarri harjutamisele ja kellega sai rääkida tõsistel teemadel.

Raits on heatahtlik ja abivalmis semu, kes oskas alati kuulata, lohutada ja vajadusel nõu anda. Leo on jällegi suur naljamees.

Vellot võiks iseloomustada kui parandamatut optimisti. Organiseerijana on Velts asendamatu.

Kohtumine sõpradega

Kollektiivi tuleb alati sulanduda ka bussijuhil ja helitehnikul. Näiteks Juss suudab vajadusel imekiiresti bussi sõiduvalmiks kokku panna. Ehasalu Kalle suure bussiga on MTJi seltskond koguni kraavis käinud ja sealt õnnelikult, küll väikese hilinemisega, aga ikkagi esinemiskohta jõudnud.

MTJ kohtub oma sõpradega taas 11. novembril Vanemuise kontserdimajas, et maitsta koos pidusülti, sest: “Armastus on elu lust, ja kallis, sulle ütlen ma, et kui poleks armastust, siis ilmas meid ei oleks ka!”