Kuri nägu aga ajab lapsed veel rohkem naerma. Neile meeldib kaasa mängida — kui Hiir Ülbe Kutt küsib, kas lavapõrandale visatud komm on mingi lõks, siis hüüavad lapsed loomulikult „Ei!“.

Tegelikult olid Sool (Jaan Rekkor) ja Pipar (Viire Valdma) õpetanud, kuidas hiir publiku abiga köie otsas rippuva suure tassi alla lõksu saada. Jah, laval on just nii suur tass, et mehemõõtu hiir sinna ilusti sisse mahub, lisaks hiiglaslikud taldrikud, maitseainepurgid, teekann, munatops ja taignarull (viis pluss kunstnikele).

Sellesama taignarulli juures seisatab äkki Herr Kellakägu (Tõnu Aav) ja hüüab „Schnell, schnell!“ Šveitsi mägedes meisterdatud käokella elanik on küll eesti keele ära õppinud, kuid äreval hetkel ei tule tal kõik sõnad meelde. Pipar ja Sool taipavad siiski, et nüüd on kiire.

Tuleb vaatama minna! Taignarulli all lamab pruun mehike, kel pole silmi, nina ega suud, lisaks on tal raskusi püstiseismisega. Pipar ja Sool aitavad ta kärmelt elule ja siis läheb põnevaks.

Piparkoogimehike (Tõnu Oja) püüab leida lahendust, kuidas päästa hääle kaotanud Herr Kellakägu. Häda on selles, et kui ta hommikuks oma häält tagasi ei saa, ähvardab teda lihtsalt prügikasti viskamine.

Ülemisel riiulil on päästev mesi aga enne tuleb mööda pääseda Vana Teepakist (Maria Klenskaja) , kes on pettunud, et lapsed joovad ainult värvilist limonaadi ja täiskasvanud kohvi või õlut ning keegi teda ei armasta.

Laulu- ja tantsunumbritega põimitud „Piparkoogimehike“ on armas ja inimlik tükk, kuigi tegelased on asjade maailmast.

Tüüpiline jõuluetendus on see õnneks ainult nii palju, et peategelane on üks hea jõuluaegne maius aga kõik muu võiks juhtuda ka igal teisel aastaajal, ükskõik millise köögi vanal riiulil.

Lavastaja Ivo Eensalu (külalisena)
Kunstnik Liina Pihlak (külalisena)
Lauluõpetaja ja orkestreerija Ardo Ran Varres
Valguse kujundaja Hilja Irdla
Koreograaf Elo Unt (külalisena)

Tõlkija Meelike Palli
Laulutekstide tõlkija Iko Maran

Osades: Tõnu Aav, Jaan Rekkor, Viire Valdma, Maria Klenskaja, Tõnu Oja, Tõnu Kark ja Oskar Neemre, Joonas Kilter, Artur-Jaak Siispool, Jarek Vask, Andreas Alapert, Künter Pajumägi, Janno Fink, Janek Sõrmus (külalistena).

Loe lähemalt Draamateatri kodulehelt.